Látni a fényt az alagút végén? 2023-ban tovább lassul az infláció

Látni a fényt az alagút végén? 2023-ban tovább lassul az infláció

2023-ban folytatódik az áremelkedés lassulása, a folyamat a következő két évben is folytatódik. Idén megáll a reálbérek csökkenése, jövőre már gyorsabban fognak emelkedni a fizetések, mint az árak – tette közzé előrejelzését szerdai sajtótájékoztatóján a Szlovák Nemzeti Bank (NBS).

Az infláció tavasszal elérte a csúcsát, azóta folytatódik a mérséklődése, ezt minden egyes hónap adatai igazolták. Ez a folyamat az idei évben és a további két esztendőben is kitart. Még idén várhatóan 10% alá csökken az infláció, ami jó hír főleg a legsebezhetőbb rétegek számára. Számításaink szerint az év végén 6-7% körüli infláció várható, csak jövőre csökkenhet 5% alá”

– jelentette ki Peter Kažimír, a jegybank elnöke.

Mindez szavai szerint azt jelenti, hogy idén megáll a reálbérek csökkenése és jövőre „sokkal több” pénz marad a pénztárcákban.

A bérek jövőre már gyorsabban fognak nőni az inflációnál, végre lélegzetvételhez jutnak a háztartások, és véleményünk szerint ez a fogyasztást is élénkíteni fogja”

– tette hozzá az NBS elnöke.

„Ugyanakkor hozzá kell tenni, még mindig megvan a kockázata, hogy újra felgyorsul a pénzromlás. A legnagyobb kérdés az energiaárak szabályozása, mert előbb-utóbb szembe kell néznünk a valósággal, vagyis a világpiaci árakkal” – figyelmeztetett.

Hírdetés

Hozzátette, a másik kockázati tényező az élelmiszerárak, ezekre az ukrajnai háború is hatással van, továbbá az időjárás alakulása Európában és az egész világon.

A világszerte várható magas hőmérsékleti értékek miatt élelmiszerhiány alakulhat ki, és ez az árakra is kihat”

– tette hozzá.

Az idei gazdasági eredményeket Kažimír szerint az export és a befektetések határozzák meg.

 A lakossági fogyasztásra nem számíthatunk. Látni ezt például a lakossági megtakarítások alakulásából is, amelyek történelmi mélypontra süllyedtek”

 – fűzte hozzá.

„Várakozásaink szerint a GDP idén 1,4%-kal nő, jövőre 3,3%-kal, majd 3,2%-kal 2025-ben” – mondta Reiner Martin, a jegybank megbízott osztályvezető igazgatója.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »