László Petra vette át férje díját Lakitelken

László Petra vette át férje díját Lakitelken

Majdnem egy héttel azután, hogy véget ért a Lakiteleki Filmszemle, a 444 kiszúrta, hogy az eseményen megjelent az N1TV egykori operatőre, a tavaly szeptemberben Röszkénél több menekültet felrúgó és megrugdosó László Petra, hogy díjat vegyen át Lezsák Sándortól. Az elismerést, vagyis a szemle különdíját a Nemzetidegenek című filmért kapta, amelynek forgatókönyvírója, operatőre és rendezője férje, László Gábor volt.

A Lakiteleki Filmszemlére 84 munka érkezett hazai és határon túli alkotóktól, ezekből válogatta ki a zsűri azt a 21 filmet, amelyek a krónika, korkép, művelődés, portré, fikciós műsorok és 1956 emlékezete kategóriákban versengtek. A 32 tagú zsűri múlt hét csütörtökön döntött a legjobbakról.

Hírdetés

Köztük a Nemzetidegenek című alkotásról is, amely megkapta a Magyar Művészeti Akadémia 500 ezer forintos, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum 100 ezer forintos, a Magyar Idők 100 ezer forintos, az Echo Televízió és a Magyar Hírlap különdíját, valamint a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium és a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 25-25 ezer forintos különdíját.

A 444 kiemeli, hogy bár az Echo TV és a közmédia is beszámolt a filmszemle díjátadójáról, egyikük sem említette, hogy azon pódiumra lépett László Petra. Majd megemlítik, hogy a Nemzetidegenek díját nem a röszkei botrányról ismertté vált operatőr kapta, hanem a férje, de hozzáteszik: László Petra szerkesztőként dolgozott az alkotáson.

A film a félig magyar, félig sváb családból származó Herhoff György történetét eleveníti meg, aki 1956-ban a Vérmezőn kapott halálos sebet. Családja a háború után elkerüli a kitelepítést, mivel egy zsidó nőt bújtattak, de a családi szikvízüzemet államosították. Néhány társával Békásmegyeren szervezkedni kezd a rendszer ellen, egyikük azonban besúgó és elárulja társait. A letartóztatást halálos ítélet követi, melyet később 13 évre változtatnak. ’56-ban Nagy Imre felülvizsgáltatja az ügyet, és amnesztiával szabadul. A forradalom kitörésekor édesanyja hiába kéri, hogy hagyják el az országot és csatlakozzanak a Németországba kitelepített rokonokhoz, Herhoff György úgy dönt, hogy inkább fegyvert ragad és harcol a magyar szabadságért. A 32 perces film azt igyekszik kideríteni, ki lehetett Herhoff György besúgója. Az alkotást szombaton 16.20-tól vetíti a Duna TV.

A 444 hozzáteszi még, hogy László Gábor filmjére az 1956-os emlékév keretében kiírt Zsigmond Vilmos pályázaton egymillió forintos támogatást nyert el. Tavasszal pedig a Magyar Művészeti Akadémia ’56-os pályázatán második lett a mű szinopszisa, amivel 750 ezer forint járt. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »