Lassulóban a szlovák gazdaság

Lassulóban  a szlovák gazdaság

A legújabb gazdasági adatok azt mutatják, hogy bár a szlovák gazdaságban még van lendület, az előrejelzésekből egyre világosabban kirajzolódik egy borúsabb gazdasági jövő.

2022 első negyedévében évközi szinten a szlovák GDP 3 százalékkal növekedett, ami jó hír az előző két negyedév gyengébb teljesítménye után. A gazdaságot elsősorban az omikron variáns után megéledő hazai fogyasztás vitte előre, de pozitív szerepet játszottak a befektetések is. A Szlovák Statisztikai Hivatal szerint ez a teljesítmény azt jelenti, hogy a szlovák gazdaság már visszatért a globális koronavírus-járvány előtti szintjére.

Ez mindenképpen jó hír, de el kell mondani azt is, hogy a visegrádi országok közül az év első negyedévében éppen Szlovákia gaz-dasági növekedése volt a legalacsonyabb. Összehasonlításképpen: a kormányintézkedésekkel megtámogatott hazai fogyasztás Magyarországon 8 százalékos gazdasági növekedést eredményezett. Az első negyedév végét is beárnyékolták már az orosz–ukrán háború negatív hatásai, és ezek az év hátralevő részében csak erősödni fognak. A világgazdaság legfontosabb csomópontjai közül ezeket a negatív gazdasági hatásokat a legjobban éppen Európa fogja megérezni, ennek következtében az Európai Bizottság tavaszi előrejelzésében több mint egy teljes százalékponttal csökkentette az EU GDP-növekedésének kilátásait.

Hírdetés

A magas energia- és élelmiszerárak visszafogják a háztartások fogyasztását, és a háború okozta bizonytalanság rányomja a bélyegét a vállalati befektetésekre is. Különösen nagy hatása van az orosz–ukrán háborúnak az erős ipari bázissal rendelkező országokra, melyekben a beszállítói hálózatok ismét akadozni kezdtek. A legnagyobb gondokkal újfent az autóipar küzd, melynek az elhúzódó csiphiányon kívül az Ukrajnából érkező alkatrészek kiesésével és az orosz gazdaság elleni szankciókkal is meg kell küzdenie. Tekintve, hogy a szlovák gazdaság alappillére az autóipar, nem any-nyira meglepő, hogy az Európai Bizottság elemzői éppen Szlovákia növekedési kilátásait csökkentették a legjobban az egész EU-ban. Míg februárban még egészséges, 5 százalékos GDP-növekedésre volt kilátás, májusban ez már csak soványka 2,3 százalékra csökkent.

Kis, nyitott gazdaságként Szlovákia rendkívül érzékeny a külső gazdasági sokkokra, és az orosz–ukrán háború hatásai több irányból is fenyegetik az or-szág gazdasági teljesítményét. Az autóipari export már most is gyengül, és a több évtizedes rekordszinten mozgó infláció miatt a hazai fogyasz-tásra sem lehet igazán számítani. Szlovákia gondjaira már felfigyeltek a nemzetközi hitelminősítő ügynökségek is, melyek közül a S&P Global Ratings az eddigi stabilról negatívra rontotta Szlovákia adósbesorolásának kilátását. Ez még nem feltétlenül jelenti Szlovákia besorolásának lerontását, de figyelmeztetésként szolgálhat a szlovák kormány számára is, hogy a gazdaság kockázatai jelentősen növekednek. A hitelintézet elemzői elsősorban az orosz nyersolaj és földgáz exportjának leállásától tartanak, de rámutatnak a költségvetési hiány és az ebből következő államadósság növekedésére is. A külső gazdasági hatások ellen a szlovák kormány semmit sem tehet, de továbbra is érvényes, hogy a hazai fogyasztás visszaesését gazdaságpolitikai intézkedésekkel részlegesen lehetne enyhíteni.

Sajnos a magas infláció hatásainak tompítására szolgáló gazdaságpolitikai csomag újabb koalíciós válságba torkollt, ezért félő, hogy ez a gazdasági és költségvetési kockázatokat nem csökkenteni, hanem növelni fogja. Szlovákia előtt ismét bonyolult hónapok állnak, és ezek sikeres átvészeléséhez légből kapott ötletek helyett elemzéseken alapuló józan gazdaságpolitikára lenne szükség.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »