Lángokban áll a Szerelembank – füstbe mennek a Selmecbányán pihenő szerelmi vallomások – KÉPEKKEL

Lángokban áll a Szerelembank – füstbe mennek a Selmecbányán pihenő szerelmi vallomások  – KÉPEKKEL

Mintha a történelem ismételné önmagát… Tűz ütött ki Selmecbánya kulturális központjában, az egész Szentháromság teret ellepte a sűrű füst.

Elsődleges információink szerint a Szerelembank épületében csaptak fel a lángok. Andrej Sládkovič szlovák költő múzsájának, Marínának a háza, a legendás Pischl-ház, úgy tűnik, sajnos enyészetté válik. A selmecbányai tűzoltók nagy erőkkel próbálják megfékezni a tüzet. A tűz oka egyelőre nem ismert.

Hírdetés

 A Szerelembank épületének közvetlen szomszédságában műemléképületek találhatóak, például ott van a központi állami bányászati archívum épülete és a legendás ásványmúzeum is. Az egész Szentháromság teret ellepte a sűrű, gomolygó füst, már messziről is látszik, hogy Selmecbánya központjában éppen drámai események zajlanak.

Selmecbánya a középkor nagy részében Magyarország legnagyobb és leggazdagabb bányavárosa volt. Ma Szlovákia egyik legszebb és legromantikusabb turistaközpontjaként tartják számon, bűbájos városközpontja, a régmúltat idéző polgári épületei és az építészeti gazdagsága méltán teszi közkedvelt kirándulóhellyé a várost. Csak remélni lehet, hogy a tüzet sikerül megfékezni, és nem éri a várost ettől is nagyobb veszteség.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »