Lakhatatlanná vált Jegenyés két épülete

Lakhatatlanná vált Jegenyés két épülete

Lakhatatlanná vált Jegenyés két épülete Tornyai Bianka2023. 03. 28., k – 18:22 TALLÓS/JEGENYÉS |

Rendkívüli helyzetet hirdettek ki a Tallóshoz tartozó Jegenyés romatelepen: két lakóház statikai szempontból életveszélyes, 117 személynek, közük 45 gyereknek haladéktalanul el kell hagynia az épületeket.

Hírdetés

Lakhatatlanná vált a Tallós kataszterében fekvő Jegenyés romatelep két épülete. Kedden délután hirdetett ki a község rendkívüli helyzetet, miszerint a 422-es számú lakótömb összes lakójának ki kell költöznie, csak saját felelősségre maradhatnak az épületben. Horváth Zoltán, Tallós polgármestere lapunknak elmondta, korábban többször tettek bejelentést Jegenyéssel kapcsolatban a lakosok, mert tűzgyújtást észleltek, illetve a környezetvédelmi rendőrséghez fordultak a halmozódó illegális szemétlerakat miatt, ezért a Galántai Járási Hivatal válságstábot állított fel ezek elhárítására.

„Ekkor derült ki, hogy a romatelepen összetettebb a probléma. A válságstáb a telepen tett látogatást követően ma statikai szakvéleményt adott ki, amely kimondja, hogy az ott található két épület nem felel meg lakhatásra”

– fogalmazott a polgármester. Kifejtette, hogy már kapcsolatba léptek a romaügyi kormánybiztossal és segítséget kértek a Nagyszombat Megyei Önkormányzatnál is, mert a lakosokat sürgősen el kell helyezni valahol. A polgármester szavai alapján abban bíznak, hogy találnak a közelben olyan megyei fenntartású épületet, például üres kollégiumot, ahol átmenetileg lakhatnak a telepen élők, illetve megkérik őket, hogy aki teheti, költözzön rokonokhoz, amíg nem találnak megoldást a problémára. Horváth Zoltán szerint Tallós nem elég nagy település ahhoz, hogy egyedül megbirkózzanak a problémával, ezért a belügyminisztériumnál is segítséget kértek, illetve az Állami Tartalékalapot is szeretnék felszólítani, hogy legalább sátrakat, ágyakat tudjanak adni az érintetteknek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »