Lakatos Csaba hajtó megölésére is megbízást adott Portik Tamás – a főügyészség a büntetés súlyosítását indítványozza

Lakatos Csaba hajtó megölésére is megbízást adott Portik Tamás – a főügyészség a büntetés súlyosítását indítványozza

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a kiszabott büntetések súlyosítását indítványozta abban az ügyben. amelyben Portik Tamás a rá gyanút terelő, hajtóként dolgozó sértett, Lakatos Csaba megölésére adott megbízást.

A Fővárosi Főügyészség emelt vádat az 1990-es évek alvilágában nevet szerzett, élet ellenes bűncselekmények miatt jelenleg is szabadságvesztését töltő férfi, Portik Tamás (fotónkon) és a végrehajtásért felelős emberei ellen.

Hírdetés

A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint az ásványi olaj kereskedelemből vagyonra szert tett, képesítés nélküli férfi egy bűnözői csoport vezetője volt. A férfi 1996 novemberében megbízást adott egy a fővárosi alvilágban ismert férfinak, Tanyi Györgynek arra, hogy egy vállalkozó sérelmére elkövetett emberölés miatti nyomozásban a gyanút rá terelő sértettet – aki hajtóként dolgozott az ügetőn – ölje meg, mert őt elárulta. A megbízás teljesítésére 1996. november 9-én került sor, a sértettet munkahelyén a közeli temetőből leadott három célzott lövés érte, életét csak a szakszerű orvosi ellátás mentette meg. Az orvlövészt és a menekülését biztosító társait egy korábban lezárult büntetőeljárásban már jogerősen elítélték.

A férfi 1999 tavaszán megbízást adott a köré szerveződött bűnözői csapat két tagjának arra, hogy egy fiatalkori bűntársát öljék meg, mert a későbbi sértettel megromlott a személyes viszonya. A megbízott két férfi 1999. április 25-én megjelent a sértettnél, akit az egyik férfi öt fejlövéssel kivégzett.  A férfi bűntársát 2021-ben egy elkülönített büntetőeljárás keretében vonták felelősségre.

A Fővárosi Törvényszék a megbízót 1-1 rendbeli, felbujtóként elkövetett emberölés és emberölés kísérletének bűntette miatt halmazati büntetésül 20 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. A férfi bűntársát emberölés bűntette miatt 14 év fegyházbüntetéssel és 8 év közügyektől eltiltással sújtotta a törvényszék.

Az ítélet ellen az ügyész a kétszeres felbujtó és az emberölést végrehajtó férfi terhére is életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabásáért fellebbezett. A két bűntárs és védőik felmentésért fellebbeztek. 

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a kiszabott büntetések súlyosítását kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál.

A megbízó jogerős szabadságvesztés büntetését töltve, míg bűntársa, Tanyi György letartóztatásban várja a fellebbviteli eljárás befejezését.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »