Kutyaütőzte a bíró a kirendelt védőket, elégtételt kér a kamara

Kutyaütőzte a bíró a kirendelt védőket, elégtételt kér a kamara

Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke levelet írt a Fővárosi Törvényszék elnökének, miután álláspontja szerint az egyik bíró megsértette az ügyvédséget, mindenekelőtt a kirendelt védőket. Steiner Gábor kutyaütőket és az ügyvédek díjazását emlegette, amikor a vádlottak védőit leckéztette.

Felháborították az ügyvédi kart a Fővárosi Törvényszék egyik bírájának, Steiner Gábornak egy októberi tárgyaláson elhangzott szavai; úgy tudjuk, számos fórumon adtak hangot nemtetszésüknek. Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke levelet írt Fazekas Sándornak, a Fővárosi Törvényszék elnökének. A birtokunkba került írásban elégtételt kér a köztestület tagjai nevében.

Mint megírtuk, a Sziebert György és társai ellen folyó, a Budapest Airportnál történt visszaélések miatt indult büntetőper elsőfokú ítéletének szóbeli indoklásában a tanácsvezető néhány mondatban az ügyvédeket is éles kritikával illette. Felrótta nekik, hogy nem tették szóvá a nyomozó hatóság egyik szembetűnő jogsértését, holott az ügyvédi törvény szerint védencük érdekében minden törvényes lépést meg kellene tenniük.

„Pedig nem kutyaütő kirendelt védőkről van szó” – fogalmazott a bíró, megjegyezve, „vélhetőleg igen sok pénzért végzik a munkájukat”.

Az egyik védő azonnal kikérte magának ezt a megnyilvánulást, és jelezte, a védekezésnek vannak jogi korlátai, ezért nem akarták bűncselekménnyel vádolni a rendőrséget. A tanács elnöke erre azzal vágott vissza, hogy mást csak hamisan nem vádolhatnak bűncselekménnyel, itt viszont nyilvánvaló volt a visszaélés, és inkább „örüljenek, mint majom a farkának”, hogy a bíróság ezt helyettük szóvá tette.

Hírdetés

Lapunknak egy másik ügyvéd névtelenül annyit mondott, épp az ügyfél érdekében nem tanácsos a hatóságok visszaélésével előhozakodni, emiatt ugyanis könnyen hátrány érheti a terheltet a nyomozásban, illetve az előzetes letartóztatásban.

Steiner Gábor megalázó mondatai megsértették az ügyvédeket, különösen a kirendelés alapján dolgozó, lelkiismeretes és felkészült védőket – vélekedik Réti László.

Nyomatékosította, nem a bíró fegyelmi felelősségre vonását várja a törvényszéktől, hanem elégtételt, amely legalább olyan nyilvánosságot kap, mint a bíró sértései. Továbbá szeretné, ha a bíróság lépéseket tenne, hogy tagjai és a védők között „kölcsönös elismerésen és tiszteleten alapuló munkakapcsolat alakuljon ki”.

Az ügyben kerestük a Fővárosi Törvényszék sajtóosztályát, de nem akart nyilvánosan reagálni; annyit közölt, hogy Fazekas Sándor levélben küldi meg válaszát Réti Lászlónak.

Az említett, nem jogerős ítéletben egyébként Sziebert György öt év börtönbüntetést kapott, amiért a repülőtér-üzemeltető cég jogászaként annak nevében ügyvédi irodáknak ajánlott megbízási szerződést azzal, hogy a megbízási díj egy részét visszacsorgatják számára.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »