Kultúrharc és médiaháború Donald Trump ellen

Kultúrharc és médiaháború Donald Trump ellen

Az új elnök még le sem tette a hivatali esküt, még nem alakult meg az új kormány, még nem történt egyetlen hivatalos intézkedés sem, de a médiakép apokaliptikus.

A balliberális világ egyszerűen nem tud beletörődni a Demokrata Párt vereségébe, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megkeserítse a megválasztott elnök életét, lehetőleg még a beiktatása előtt. Nemrég mutatták be a New York-i Broadway-n Hamilton An American Musical című új darabját, amelyben az alapító atyák szerepét kivétel nélkül afroamerikaiak és spanyol anyanyelvű színészek játsszák, ami kétségtelenül gáláns gesztus a kisebbségek felé, de történelmileg nehezen magyarázható.

George Washington, Thomas Jefferson, John Adams, James Madison, James Monroe (Adams kivételével) ugyanis mind virginiai rabszolgatartó ültetvényesek voltak. És hát mindannyian republikánus fehérek. Mind a hiteles történelmi emlékezetnek, mind pedig a nemzeti önazonosság eszméjének sikerült lekeverni egy jókora nyaklevest. Ilyen az, amikor a színházi élet mesterkélt politikai korrektsége önmaga paródiájába fullad.

Ráadásul a gálabemutatón részt vett Mike Pence megválasztott amerikai alelnök is, akit kétes megtiszteltetés ért. A darab végén, amikor már a függöny is legördült, egy színész lépett a színpadra, és felolvasott egy politikai nyilatkozatot, amelyben azt kérte az alelnöktől – aki ekkor már a kijárat közelében várakozott –, hogy az új kormány tartsa tiszteletben a kisebbségek jogait, ne vegzálja a migránsokat, ne legyen nőgyűlölő, antiszemita és így tovább.

Meg kell hagyni, Mike Pence elég jól viselte a műsor utáni műsort, és enyhe mosollyal az ajkán távozott a biztonsági emberek és a felé tolakodó újságírók gyűrűjében. A történethez szorosan hozzátartozik, hogy a musical egyik alkotója még a kampány idején Hillary Clinton támogatására szervezett jótékonysági estet, ahol az adományozói kör számára felkínált belépők ára 15 ezer és 100 ezer dollár között volt. Nem csoda, hogy ezek után Trump azt követelte, hogy a társulat kérjen bocsánatot Pence-től. Ez azonban a mai napig nem történt meg.

Ez az epizód csak egy példa arra, hogy milyen szintre sikerült lesüllyednie a kultúrát is kezében tartó amerikai liberális elitnek. Hiszen ahogy azt mértéktartóbb napilapok és a közösségi hálóra felkerült megjegyzések tanúsítják, ez nem volt más, mint egy vendég zaklatása, példátlan politikai incidens az amerikai színházak történetében. Természetesen jó New York-i hagyomány szerint a Broadway-színházakban mindig volt egy különműsor zárás után, de ez abban merült ki, hogy az addigra az előcsarnokban felsorakozott sztárok adományokat gyűjtöttek különböző nemes célokra a jómódú nézőktől. Most azonban egy politikusra összpontosítottak, és olyan ígéreteket próbáltak kicsikarni Pence-ből, amire az alelnöknek még nem is volt hivatalos felhatalmazása.

Hírdetés

Közben folytatódik a média által még a nyár elején Trump ellen megindított totális háború. Ezt megelégelvén a megválasztott elnök a minap a Trump Towerben alaposan kiosztotta az amerikai televíziós személyiségeket, híradósokat, elemzőket, akik arra számítottak, hogy egy engedékenyebb hangú Trumpot fognak látni, aki ehelyett a szemükre olvasta az egész nyári tevékenységüket, majd közölte, hogy soha egy pillanatra sem volt igazuk azokban a rágalmakban, amelyeket róla terjesztettek.

Jelenleg az van műsoron, hogy hogyan kövessenek el karaktergyilkosságot mindazok személye ellen, akiket Trump kormánytisztviselőnek szeretne jelölni. Védelmi miniszterként valószínűleg James N. Mattist választja majd, aki nyugdíjba vonult tengerészgyalogos-tábornokként fog újra színre lépni, és akit az Obama-kormány azért távolított el a posztjáról, mert szerinte túl Irán-ellenes volt akkor, amikor Obama megpróbált jobb kapcsolatokat létesíteni az egykori perzsa állammal.

Beindult a hisztériakampány Mattis ellen, hogy háborús héja, eszelős és vérszomjas parancsnok, aki nem habozna minden államot megtámadni a térségben, ha rajta múlna. És különben is, milyen dolog egy katonát kinevezni a Pentagon élére, amikor ezt a tisztséget hagyományosan civilek töltötték be? Trump háborút akar indítani, ezért veszi körül magát hadviselt főtisztekkel, veszélyben a világbéke, harsogják dühödten a címlapok, annak ellenére, hogy ezeket a döntéseket még senki sem erősítette meg, de tény és való, hogy Trump úgy akar borsot törni Obama orra alá, hogy az utóbbi által leváltott stábot helyezi ismét a rivaldafénybe. Közben a CNN gyakran szólaltat meg félelmükben sírva fakadó anyákat, akik attól félnek, hogy mi lesz a már Amerikában született gyermekeikkel, ha őket visszatoloncolják Mexikóba. Az új elnök még le sem tette a hivatali esküt, még nem alakult meg az új kormány, még nem történt egyetlen hivatalos intézkedés sem, de a médiakép apokaliptikus.

Az egész arra megy ki, hogy legitimációs krízist kreáljanak a december 14-i hivatalos elektori bejelentések előtt, amikor az utóbbiak kinyilvánítják az elektori számokat és megnevezik az új elnököt. Ezért bombázzák most e-mailek ezreivel az arizonai elektorokat, hogy másítsák meg döntésüket és álljanak át a demokrata oldalra. Ez viszont lehetetlen.

Amerika választott, és annak eredményét sem a New York-i színházi élet liberális hiénái, sem a drogfüggő Lady Gaga nem kérdőjelezheti meg.

Szabó László Zoltán

A szerző politológus


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »