Különleges alkotások nyertek teret a komáromi Limes Galériában

Különleges alkotások nyertek teret a komáromi Limes Galériában

Az elmúlt hétvégén a komáromi Limes Galériában szokatlan, álmélkodásra okot adó kiállítás nyílott Űradás címmel, Kovács Barnabás műveiből.

Mint ahogy azt Farkas Veronika művészettörténésztől megtudtuk, az alkotó Dunaszerdahelyen született, és Felsőpatonyban él, ahol saját műhelyében, telkén készíti el nem mindennapi, csodálni való kreációit.

Kovács Barnabás mezőgazdasági szakközépiskolát végzett, állattenyésztési szakon, mert családja is ilyen jellegű tevékenységet folytatott, ám kiskorától ott élt benne a művészetek iránti érdeklődés, az alkotási vágy, így folyamatosan autodidakta úton szerezte ismereteit.

Életrajzi ismertetőjéből megtudtuk, hogy eredetileg kitanult szakmájában dolgozott, de rögös útkeresése folytán élete 2003-ban váratlan fordulatot hozott, aminek kapcsán a művészetek felé fordult.  Ennek szikráit gyermekéveitől érezte, és most teret engedett alkotási vágyának.

Műveinek lényegét sajátos filozófiával magyarázza, amelyet ő maga Flow-art irányzatnak nevez, s melynek megalapítása szintén a nevéhez kötődik.

Az embert űrlénynek tartja, ami tény és való, hiszen Földünk is a világmindenség részét képezi, és ilyen nézőpontból helyezi készítményei középpontjába. Kovács Barnabás alkotásainak életre kelésében az intuíciónak és a spiritualitásnak jut szerep, állítólagosan az energiák szabad áramlásából kapja az ihletet, amelyre azonban nem minden embernek van fogékonysága.

Ami nagyszerű, újrahasznosított anyagokból állította össze installációját, és ez bárkinek példa lehet arra, hogy mindenből lehet valami. A kiállításon például régi, likvidált fürdőkádak szolgálják az űrutazáshoz szükséges közlekedési eszközt. Mi tagadás, célba érésünkhöz szükségszerű, sőt, nélkülözhetetlen a saját élénk fantáziánk is.

A tárlaton több festményt is láthatunk, ami dicséretes, ezek szintén újrahasznosított anyagokon keltek életre, csomagolópapíron, kartonpapíron, műanyag lapokon, tán vitorlavásznon.  A műveket természetesen mindenki saját benyomása alapján értelmezheti.

Hírdetés

Kovács Barnabás olyan személyiségnek tűnik, aki felnőtt korára sem veszítette el gyermekkori képzelőerejét, és ezt felhasználva óriási „csodaműveket” alkot, amelyekhez a szemlélő hozzáadhatja saját fantáziáját, s ezzel bejárhatja az egész univerzumot.

Alkotási irányultsága nagyon sokágú, hiszen már több mesekönyvet is írt, amelyek közül eddig kettő jelent meg, a Pitypang nevű kiadóban, melynek saját maga az alapítója és tulajdonosa. Kiadott mesekönyveinek címe Az erdei karácsony és a Nagy szökés.

Az előbbi címe kissé asszociál Kate Westerlund  – Állatok karácsonya  művére, de sebaj, ez egy másik mese, másik tartalommal. Csak hát úgy rémlik, az egyik szereplővel, Malackával, a könyv ismertetőjében „az izgő-mozgó Malackával, akivel mindig történik valami” is találkozhattunk már valahol.  Persze, sok, szerepre érdemes kismalac létezhet a világban, és hát egyik a másiknak miért is ne engedne teret?

A két mesekönyv szintén megtekinthető a galéria előterében, amelyeket nagyon szép illusztráció tesz vonzóvá, Török Bianka alkotásaival.

A szokatlan, űrutazós kiállítást leginkább iskolás gyerekeknek ajánlanám, főként felső tagozatos fiúknak, hogy megmozgassa fantáziájukat és láthassák, mindenből lehet valami. De játékos kedvű felnőtt férfiak is rácsodálkozhatnak e roncs+fantázia nászából született tárlatra, és a spiritualitásra fogékony hölgyek is bizonyára messzire röpülhetnek. Persze, a modern képzőművészet kedvelői is rátalálhatnak a maguk világára.

A tárlatot 2022. december 23-ig tekintheti meg a közönség, hétköznapokon, 13.00 – 16.00 óra között.

Tehát, aki különleges élményben akar részesülni, látogasson el a komáromi Limes Galériába, és egy kiszuperált fürdőkádban bejárhatja az egész univerzumot, megjegyezendő, előnyt jelenthet, ha rá tudnak kapcsolódni az energiák szabad áramlására.

Nekem nem volt nehéz, hiszen lányom már két éves korábban megtanított rá, hogy hintája egy „száguldozó” (értelmezd főnévként) és bárhová eljuthatunk vele. Ezt azóta sem felejtettem el, hiszen egyébként is negyven évig gyermekekkel foglalkoztam. A száguldáshoz pedig nem is kell más, mint a gyermeki fantázia, és talán akkor is menni fog, ha nem egészen értjük meg a Flow-art művészeti filozófiát.

Összegzésül viszont elmondhatjuk, bárki számára példa lehet Kovács Barnabás kreativitása, hiszen mindannyian rendelkezünk valamilyen adottsággal, csupán ezt fel kell magunkban fedezni, felszínre hozni, teret nyerni, és bátran megmutatni a világnak saját képességeinket. Persze azt sem árt, ha mindeközben a Földön maradunk …

Buday Mária

A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »