Küldetés a kultúra akadálymentesítése

Kiemelt küldetésének tartja a kultúra és a művészet „akadálymentesítését” a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, aki erről a fogyatékossággal élők kulturális fesztiváljának megnyitóján beszélt hétfőn, Tamásiban.

Závogyán Magdolna a 35. VAN Fesztiválon hozzátette: minden embertársunk számára fontos a teljes értékű hozzáférés a kultúrához művészként, alkotóként és befogadóként egyaránt.
   
A fogyatékossággal élő, sérült emberek számára különösen létfontosságú annak megtapasztalása, hogy nincsenek egyedül a világban. A minőségi életet jelenti számukra, hogy fontosak, értékesek, a társadalom figyel rájuk, és elismeri teljesítményüket – mondta az államtitkár.
   
„Vallom, hogy ez a fesztivál bizonytalan és békétlen világunkban az elfogadás, a tisztelet a türelem és a szeretet felé fordítja tekintetünket” – fogalmazott.
   
Azt mondta, a művészi látásmód és önkifejezés szabadsága felől nézve nincs értelmezhető különbség sérült, fogyatékkal élő vagy ép embertársaink között; „a művész saját jogán tökéletes és megismételhetetlen”.
   

Hírdetés

„Nem egyformán részesültünk a teremtés ajándékaiból, más adottságokat, képességeket, gyengeségeket kaptunk, (…) de felfedezni magunkban és egymásban a varázslatot szent kötelességünk” – fogalmazott.
   
Hangsúlyozta: a művészet értelme az, hogy az élet örömforrása legyen. „Ha az ősforráshoz szeretne valaki eljutni, tekintsen meg bármilyen, fogyatékkal élők által létrehozott produkciót, művet” – mondta Závogyán Magdolna.
   
A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület által rendezett, ötnapos fesztiválon a tamási művelődési központban 22 szociális intézmény 350 fogyatékossággal élő lakója vesz részt, akik nyolc művészeti ágban mutatkoznak be – mondta Asztalos Zsolt, az egyesület elnöke az MTI-nek.
   
A programban a sérült alkotók és esetenként segítőik ének, nép-, társas- és modern tánc, vers- és prózamondó, színjátszó, hangszeres zenei, valamint bábjáték-előadásai szerepelnek. Az egyesület honlapján azt írta: a fesztivál egyik célja az, hogy közvetítse a sérült emberek sajátos látásmódját.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »