Kreml: Kijevnek el kell fogadnia Moszkva követeléseit

Kreml: Kijevnek el kell fogadnia Moszkva követeléseit

Oroszország azt várja Ukrajnától, hogy elfogadja követeléseit és felfogja a valós helyzetet – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozva.

„Moszkva azt várja Kijevtől, hogy elfogadja Moszkva követeléseit és felfogja a de facto helyzetet – a valós, létező helyzetet” – mondta a Kreml szóvivője.

Peszkov arra a kérdésre reagált, hogy Oroszország vár-e el Ukrajnától területi engedményeket.

„Kijevnek el kell ismernie és egyszerűen józanul kell értékelnie a tényleges helyzetet” – hangoztatta Peszkov.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az RT Arabic televíziónak nyilatkozva zsákutcának minősítette azt az elképzelést, amelynek értelmében Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkár fogja vezetni azt a munkacsoportot, amely a leendő orosz-ukrán békemegállapodással összhangban biztonsági garanciákat fog kidolgozni Ukrajna számára.

Hírdetés

A terv értelmében a kezes országok ugyanebben a szerződésben garanciákat adtak volna Kijevnek, maradéktalanul figyelembe véve Ukrajna, Oroszország és a térség többi országának biztonsági érdekeit.

„Kijev eltávolodik ettől a koncepciótól. És ha Rasmussent azért hívták, hogy az ukrán rezsim nyugati támogatóinak szűk körében gyúrjon össze valamiféle garanciákat, hogy aztán ezeket beterjessze az Oroszországi Föderációnak – nos, ez zsákutca” – mondta Lavrov.

Közölte, hogy csak a sajtóból értesült az olasz külügyminisztérium által kidolgozott négypontos rendezési tervről is. Mint mondta, ha igaz az, amit erről olvasni lehet a médiában, az sajnálatot vált ki a szerzők tárgy- és történelemismeretével kapcsolatban.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter a múlt pénteki sajtótájékoztatóján nagy vonalakban ismertetett egy tervet, amelynek végrehajtásában, egyebek között a tűzszünet megszervezésében, olyan nemzetközi szervezetek vennének részt, mint az ENSZ, az Európai Unió és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ). Di Maio azt mondta, hogy a részleteket António Guterres ENSZ-főtitkárral és a G7-csoporttal már ismertette.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »