Kratos, az önmagával szembenéző férfi – Gameplay élmény a TheVR -tól

Kratos, az önmagával szembenéző férfi – Gameplay élmény a TheVR -tól

2022 karácsonyára jelent meg a God of War: Valhalla DLC a Santa Monica Studio-tól. Én magam nem szoktam már játszani, de élvezettel nézem főleg VRPisti kalandozásait férfias, maszkulin egyénisége miatt, pláne ha a játék remek grafikájához – mint jelen esetben – remek történet is kapcsolódik.

Nagyon sokra becsülöm, ha egy férfi hajlandó önmagával szembenézni, ha hajlandó pszichológiailag fejlődni. Sok filmnek alaptémája, kiinduló helyzete, hogy a férfi főhős hibát követett el a múltban, bűntudata van emiatt és a film adott részén – általában a csúcsjelenetben – szembenéz ezzel és meghaladja azt.

Nos az egykori Spártai hős, Kratos (neve erőt jelent magyarul) immár a messzi északon, az ottani mitológiai hősök közt néz szembe ifjúkori önmagának hibáival.

Az alapsztori szerint Kratos kihívást, meghívót kap a Valhallába, ahova, tekintve, hogy már volt halott, beléphet. Mimír a bölcs, segíti őt, korábban levágott, de életben tartott feje Kratos övén vele tart ebbe a kalandba is.

Hírdetés

Rengeteg élvezetes harc kíséri a fősztori vonal kibontakozását, amelyek VRPistivel nagyon élvezhetőek, kihívást kereső, férfias hozzáállása miatt. Karateversenyző koromból tudom, a harc közben bizonyos technikák, kombók, milyen fontosak és ezekben VRPisti igazán remek. Baráti, erős jelenléte végigkíséri a játékot, ahol remek pillanatokkal ajánékoz meg folyamatos kommentárjával. Élmény hallgatni.

Kratos pedig a küzdelmek és csaták közepette végig tiszta, egyenes és őszinte. Nem kertel, amikor korábbi hibáit kell beismernie, bátran vállalja azokat, úgy amint megtörténtek. Sőt a saját motivációit is mélyenlátóan megnevezi. Árésznak adta a lelkét mert ambíciózus volt, aki legyilkoltatta vele a saját családját. Milyen remek szimbóluma a munka oltárán a családi életet feláldozó férfiaknak?
Néha kegyetlen volt és igazságtalan, és Kratos legyen szó egy hajóskapitány történetéről, vagy egy egyszerű spártai katonáéról, akik miatta haltak meg, kertelés nélkül válaszol, barátja, Mimír ezzel kapcsolatos kérdéseire. Ez is fontos momentum: ilyen mély magunkbanézést és őszinteséget és bűnbánatot csak meghitt barátok közt ajánlott gyakorolni, legalábbis először. Amikor magunkban és velük tisztáztuk hibáinkat, mások előtt, ha szükséges, csak ezután vállaljuk fel. Széttörhet minket ha a belsőnk és külsősök vádjaival egyszerre találkozunk. Rakjunk rendet először magánban, meghitten. Aztán éljünk eszerint és vállaljuk megújult önmagunkat mások előtt is.

Akárcsak Dávid király az Ószövetségben: miután törvénytelen gyermeke meghalt és ő eleget bánkódott Isten előtt, visszatért az életbe, evett és ivott. Nem gyötörte magát többet, és szerelmét, Betsábét sem utasította el magától-holott elvette a férjétől, akit meggyilkoltatott miatta. Le kell tudnunk tenni hibáink terhét. Csak szabadon élhetünk boldogan.

Bárcsak korunk női és főleg a feministák is tanulnának pl. Kratostól és gyakorolnálk az önmagukkal való szembenézés és megbánás lehetőségét, amint azt tőlünk, férfiaktól annyira elvárják!

Összefoglalva ez a játék jó példát ad arra, hogyan kell szembenézni önmagunkkal, vallásosan: bűnbánatot gyakorolni. Gerincünket megtartva, a bűntudatot visszautasítva. Nem úgy mint pl. Müller Péter féle feministák sugallják: búntudattól gyötört, tartását vesztett férfiként. A bűneink lehetnek súlyosak. A vezeklés tarthat sokáig. De a büszkeségünket nem kell feladnunk: nincs megbocsáthatalan bűn!


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »