Krajniak Kollár hölgylátogatói miatt magyarázkodhatott

Krajniak Kollár hölgylátogatói miatt magyarázkodhatott

 

Krajniak az antigéntesztelések és az iskolák korábban jelzett esetleges megnyitása kapcsán elmondta, hogy azoknak a szülőknek a gyerekei, akik nem akarnak részt venni a tesztelésen, maradnának a távoktatásnál. Nem tartja kizártnak, hogy az iskolák újraindításánál néhány óra zajlana a diákok fizikai jelenléte mellett, a többi távoktatásban valósulna meg.

Krajniak emlékeztetett, hogy jelenleg a teljes lockdown alternatívája a tömeges antigéntesztelés, és a lazításokat valamint a régiós lazításokat lehetővé tevő járványügyi szemafor újrabevezetése csak akkor elképzelhető, ha a napi esetek hétnapos mozgóátlaga 750 alá süllyed (ez most 1527).

Vitapartnere, Pellegrini másodtisztje, Erik Tomáš szerint a kormány megcsinálta a három körös országos teszteléseket, de „nem aratta le gyümölcseit”. Tomáš szerint a országos tesztelések közel sem voltak olyan sikeresek, mint azt a kormány bemutatta. Azzal érvelt, hogy más országokban az antigéntesztelésen pozitív eredményt kapókat PCR-tesztre küldik.

Ez egyébként igaz, a Hlas képviselőáje azt azonban elfelejtette megemlíteni, hogy egy európai ország sem vitt még véghez országos szintű antigéntesztelést, ráadásul ezen akár több százezer pozitív esetet is azonosíthatnak, ekkora tömeget pedig még a nyugati tagállamok sem tudnak PCR-tesztre küldeni. Mivel az antigénteszt esetében csak a fals negatív (nem azonosított fertőzöttek) aránya releváns nagyságú, Franciaországban például nem a pozitívakat, hanem a negatívakat küldik PCR-tesztre – de ott sem országos tesztelés keretében használják a gyorsteszteket. Szlovákiában nagyjából 15 ezer a napi PCR teszt kapacitás.

Hírdetés

Krajniak egyébként azzal reagált Tomáš szavaira, hogy maga az Európai Unió és növeli antigénteszt-készleteit, és több ország is országos tesztelésekre készül.

Az ellenzéki Tomáš azonban azzal vágott vissza, hogy a számok azt mutatják, hogy a kórházban ápoltak száma nem csökken, a halálos áldozatok száma emelkedik. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a Hlas számos alkalommal támadta az országos tesztelés projektjét, így ha az nem volt kellően hatékony a fertőzöttek kiszűrésében, az a Hlas felelőssége is. A számok azonban valóban nem csökkenést mutatnak, igaz, hogy a kormány nem is csökkenést várt a tesztelésektől, hanem a kórházak telítődését akarta elkerülni, ami négy héttel ezelőtt igen valószínűnek tűnt.

Krajniaknak a Sme rodina és a parlament elnöke, Boris Kollár miatt kellett magyarázkodnia. A napokban kiderült ugyanis, hogy az autóbalesetben csigolyatörést szenvedő házelnök a járványügyi korlátozások ellenére látogatókat fogadott a Szent Mihály kórházban, sőt, a minap a koalíciós tanács is ott zajlott.

Krajniak kijelentette, hogy Kollár nem a kórtermeknél, hanem egy elkülönített részlegen fekszik. Tomáš szerint azonban ugyanazon a folyósan van, ahol számos intenzív ellátáshoz tartozó szoba is található, és ezek mellett mentek „azok a bizonyos hölgyek”.

Krajniak szerint az említett hölgyek ápolónők voltak, és Kollárt a testvére is meglátogatta – ők azért segítettek a házelnöknek, mert csigolyatörése miatt néhány dolgot nem képes maga megcsinálni. Tomáš szerint azonban nem ápolónőkről volt szó, egyébként pedig Kollárról az ott dolgozó egészségügyi alkalmazottaknak kellett volna gondoskodnia.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »