Krajčí az országos tesztelésen kívül nem lát más megoldást

Krajčí az országos tesztelésen kívül nem lát más megoldást

Beigazolódott, hogy az új koronavírus brit mutációja már Besztercebányán és Trencsénben is felütötte a fejét. Ezt Marek Krajčí egészségügy-miniszter erősítette meg a szerdai kormányülés előtt.

„Már nagy százalékban elterjedt, ezért is fontos az országos tesztelés” – hangsúlyozta Krajčí, hozzátéve: a szerdai ülésen megbeszélik a tesztelési terv részleteit is.

„Nem látom más módját az erősen fertőző vírus elleni harcnak” – hangsúlyozta.

Arra a felvetésre, hogy csak a járványgócokban kellene tesztelni, azt válaszolta, hogy az egész ország egy nagy járványgóc. Krajčí szerint az országos tesztelésen elsősorban a rendelőkben dolgozó egészségügyi alkalmazottakat kellene bevetni, nem pedig az első vonalban dolgozó kórházi orvosokat és ápolókat.

Hírdetés

A tárcavezető úgy véli, Szlovákiában a vakcinázás jó ütemben halad. Eddig 32 ezer embert oltottunk be, kedden biztosan nőtt még néhány ezerrel a beoltottak száma” – tette hozzá. Megismételte, hogy januárban várhatóan 208 ezer vakcina érkezik az országba.

„Ha többhöz is hozzájutnánk, van forgatókönyvünk arra, hogyan gyorsítsuk fel a vakcinázást” – jegyezte meg Krajčí.

A miniszter arról is beszélt, hogy a tárca szerdán vagy csütörtökön teszi közzé a vakcinázás első hullámával kapcsolatos részleteket. „Az a véleményem, hogy a kritikus infrastruktúra dolgozóit nem kellene előnyben részesíteni az idősekkel szemben” – mondta. Ezeket az embereket Krajčí várólistára tenné, és a nap végén fennmaradt oltásokat adatná be nekik, amelyeket még aznap fel kell használni.

Kilátásba helyezte azt is, hogy ha valakit a vakcinázás során jogtalanul fognak előnyben részesíteni, az illetékes egészségügyi intézmény 10 ezer euróig terjedő büntetésre számíthat. Krajčí hangsúlyozta: ő már december elején a szigorúbb óvintézkedések bevezetését szorgalmazta, ám a kormány tartott a tüntetésektől és a lázongásoktól.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »