Közzétették a nemzeti jelentőségű intézmények listáját

Közzétették a nemzeti jelentőségű intézmények listáját

2021-ben 82 nemzeti jelentőségű intézmény és 12 nemzeti jelentőségű program, ezek keretében pedig 192 további intézmény és szervezet programjainak fenntartható működését biztosítja a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága.

Szlovákiában 20 különböző szervezet kapott ilyen besorolást, ezek a következők:

A Vajdaságból egyébként összesen 15, Kárpátaljáról 23, Muravidékről 4, Horvátországból 4, a diaszpóráról pedig további 3 szervezet kapott nemzeti jelentőségű besorolást.

A nemzeti jelentőségű intézmény számára előnyt jelent, hogy alanyi jogon járó támogatásra számíthat a magyar kormánytól, így sokkal könnyebb, tervezhetőbb működést tud biztosítani magának.

Hírdetés

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a január 18-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarország a járványhelyzet idején sem engedi el a külhoni magyarság kezét, és továbbviszi az eddig sikerrel folytatott programokat.

“Az elmúlt évek során végzett munkának köszönhetően az oktatásban, kultúrában, a gazdaságban újjáépítjük a Kárpát-medencét”

– fogalmazott. Mint elmondta, a támogatások, programok minden magyarlakta településre, minden magyar közösségbe eljutottak a Kárpát-medencében.

A nemzetpolitikai államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a nemzet határokon átívelő, rendszerszintű támogatása folyamatos. A nemzeti jelentőségű intézmények és programok támogatása ennek a munkának az egyik legfontosabb alappillére.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »