Közös szociális szolgáltatási rendszer jön létre az Ipoly-völgyében

Közös szociális szolgáltatási rendszer jön létre az Ipoly-völgyében

Egy sikeres határon átnyúló projektnek köszönhetően nagyívű programot indított az Ipoly-völgye Európai Területi Társulás, Papp Andrea projektmenedzser és intézményvezető irányításával. A széleskörű szociális programterv 15 társtelepülés hatékony közreműködésével megy végbe 24 hónapon át, majd a projektidőszak utáni években is, hogy megfelelő szintre fejlesszék a szociális szolgáltatási rendszert az Ipoly-völgyében.

A szlovákiai oldalról öt település: Panyidaróc, Kalonda, Tőrincs, Óvár és Bussa vesz részt a programban. A magyarországi Nógrád megyéből tíz település: Rimóc, Nógrádsipek, Ludányhalászi, Szécsényfelfalu, Nagylóc, Piliny, Nógrádszakál, Endrefalva, Nógrádmegyer, Szalmatercs önkormányzatai intézményeiben lesznek projekttevékenységek.

Papp Andrea portálunknak elmondta: a pályázat indulásától számított elmúlt 10 év lakossági adatait figyelembe véve, egyértelmű a tendencia, hogy bár a lakosságszám változása nem mutat nagymértékű csökkenést, ezzel szemben a 65 év felettiek aránya 19%-kal emelkedett, miközben a 14 éven aluliak száma 8%-kal csökkent.

Az Ipoly-völgyének aprófalvas térsége aránylag messze esik mindkét ország fő fejlesztési tengelyeitől, ezért a kis palóc falvak ezen okok miatt összetett társadalmi problémákkal küzdenek, beleértve a népességcsökkenést, a tartós munkanélküliséget, az elvándorlást és mindezek következtében az elöregedést is. Ez a kedvezőtlen állapot sok helyen az üzleti és közszolgáltatások, beleértve az egészségügyet, s a közlekedést, fokozatos megszűnését idézi elő, és a szociális szolgáltatási rendszer is egyre súlyosabb teher az önkormányzatok számára”

Hírdetés

– nyilatkozta.

Elmondta továbbá, hogy az IpOLD pályázat célja, hogy a településeken működő szociális étkezőket ellássák olyan konyhai eszközökkel és felszereléssel, amelyek eddig hiányoztak, ezáltal biztosítva az idős lakosság közétkeztetését. A pályázat összköltsége közel 346 ezer euró, a pályázat 5%-os önrészét az érintett települések fogják arányosan támogatni.

A tervezett beszerzés nagygépekre (hűtők, mosogatógépek, gáztűzhelyek, páraelszívók), főző- és tárolóedényekre, illetve kisebb konyhai eszközökre és bútorokra terjed ki. Ezek beszerzése jelenleg is zajlik a jogszabályok szerinti közbeszerzéseken keresztül. Emellett az Ipoly északi oldalán található kistérségek részére 1-1 kilencszemélyes kisbuszt biztosít a program, amelynek célja, hogy az időskorú lakosság könnyebben eljusson a járási székhelyekre a kórházba, rendelőkbe. A kisbuszokat Bussa és Kalonda települések üzemeltetik majd.

A szlovák–magyar önkormányzati társulás menedzsmentje jelenleg az eszközök közbeszerzési lebonyolításán dolgozik, majd a tavaszi időszakban megkezdődnek a résztvevő 15 településen azok a munkaértekezletek, szakmai találkozók és egyeztetések, melynek eredményeképpen egy közös szociális szolgáltatási rendszer stratégiáját dolgozzák ki, külső szekértők bevonásával

– tette hozzá Papp Andrea.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »