Közös lőszergyártó-vállalatot tervez Ukrajna és Szlovákia

Közös lőszergyártó-vállalatot tervez Ukrajna és Szlovákia

Szlovákia az egyike a világ azon három országának, amely támogatja Ukrajnát és 152 milliméteres lőszert gyárt. Ezért Szlovákia lehet az az ország, amely 152 és 155 milliméteres lőszerekkel látná el Ukrajnát – jelentette ki az ukrán kollégájával, Olexij Reznikovval lezajlott tárgyalásai után Szlovákia ideiglenesen kinevezett védelmi minisztere, Jaroslav Naď.

Közös megbeszélésük egyik témája volt egy Szlovákiában működő lőszert gyártó vegyesvállalat.

„Konkrétumokról a következő napokban, hetekben tárgyalunk“ – mondta Naď, azzal kiegészítve, hogy ez a lehetőség Szlovákia számára jelentős befektetést hozhat.

A megbeszélések során az ukrán ellentámadásról is szó esett,

amely a szlovák miniszter szerint is reális lehetőség, hiszen Ukrajnába rengeteg lőszer, nehéztechnika és kiképzett katona érkezik. „Ez az időjárásról szól, egyszerűen több mindennek kell egymásba illeszkednie. Hiszem, hogy az elkövetkező néhány hónap döntő lesz az Ukrajnában zajló háború alakulása szempontjából“ – emelte ki a szlovák miniszter, hozzátéve, hogy

a nyár folyamán már optimistább híreket vár az ukrajnai háborúról.

Zuzanák élesben: a harci teszt pótolhatatlan

Hírdetés

Szlovákia eddig 7 darab Zuzana 2 önjáró löveget adott el Ukrajnának, ezek éles bevetése pedig lehetőséget nyújt arra, hogy a lövegek néhány hiányosságát finomhangolhassák. „Bármilyen tesztet elvégezhetünk, de a közvetlen harci műveletben elvégzett teszt pótolhatatlan“ – jegyezte meg Naď. Megerősítette azt is, hogy az átadott nyolc lövegből egy megsemmisült.

A földön utaznak a szlovák MiG-ek

Szétszedett állapotban, speciális rendszeren keresztül jutnak Ukrajnába a szlovák MiG-ek. „Amint a mi összes gépünk elindult, indulnak a lengyelek, amelyek már elő vannak készítve a szállításra“ – folytatta a miniszter.

Szavai szerint 4-5 olyan NATO-tagországról tud, amelyek F-16-os, illetve F-18-as vadászgépeket terveznek Ukrajnának átadni

– Ukrajna az év végéig 50 vadászgépet kaphat. Ezek az országok saját haderejükben F-35-ös gépekkel helyettesítik az átadott technikát.

Ezzel párhuzamosan zajlik az ukrán pilóták kiképzésre F-16-os vadászgépekre.

A kiképzés alatt az ukránok kiderítik, mennyire gyorsan tudnak alkalmazkodni a korábban MiG-29-es pilóták az F-16-osokra. „Amennyiben viszonylag gyorsan sikerül, az F-16-osok és F-18-asok is gyorsabban érkezhetnek meg“ – zárta a szlovák védelmi miniszter, hozzátéve, hogy ez még ősszel, vagy a tél elején megtörténhet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »