Közös jövő? Az Európai Néppárt és a Fidesz is eldugta a kártyákat

Közös jövő? Az Európai Néppárt és a Fidesz is eldugta a kártyákat

Az InfoRádió értesülése szerint heteken belül egyeztet egymással Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke. Az uniós szakértő azt mondja: az idegek harca folyik, a magyar kormányzópárt tagságáról pedig nincs még döntés.

Egyelőre még nem szivárgott ki semmi abból a jelentésből, amelyet az Európai Néppárt vezetésének megbízására az úgynevezett „három bölcs” készített a Fideszről.

Tavaly márciusban az Európai Néppárt politikai gyűlése megszavazta, hogy felfüggesszék a Fidesz tagságát a jobbközép pártcsaládban. Pontosabban úgy módosították az eredeti javaslatot, és végül arról szavaztak, hogy a Fidesz önként felfüggeszti tagságát a Néppártban, amíg a vele szemben indított vizsgálat tart, és ezzel mindkét fél egyetért.

A döntés értelmében a Néppárt által szabott feltételek teljesülését és a jogállamiság érvényesülését egy „bölcsek tanácsa” vizsgálja majd, ennek vezetője a belga Herman van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke. 2000-ben egy hasonló testület ellenőrizte a szélsőjobboldallal összefogó Osztrák Néppártot, amelynek vezetője akkor Wolfgang Schüssel kancellár volt, aki most a Fideszt ellenőrzi majd.

A Néppárt politikai választmánya február 3-án ül össze,

elvileg ezen kellene dönteni a Fidesz sorsáról. Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője szerint három lehetőség áll fenn.

„Az egyik az, hogy úgy találja a jelentés, hogy a Fidesz esetében nincs ok tovább folytatni az eljárást, visszaveszik a magyar kormánypártot. A másik, hogy a párt kizárását javasolják az Európai Néppártból azért, mert nem egyezik a politikája a néppárti alapértékekkel. A legkényelmesebb megoldás mindenki számára az lenne, ha maradna a felfüggesztés,

Hírdetés

újabb határidő támasztásával.”

A Fidesz dönt majd az Európai Néppárti tagságáról – mondta Deutsch Tamás, a magyar kormánypárt európai parlamenti delegációvezetője.

„Bármikor van a tanácskozás, mi annak örülünk. A tanácskozás időpontjáig a Fidesz a saját maga politikai jövőjére vonatkozó döntést meg fogja hozni.”

Uniós várakozások alapján a Fidesz abban az esetben hoz önállóan döntést a tagságáról, ha az esetleges kizárásáról érkeznek hírek a pártközpontba.

Ez azonban információink szerint korántsem biztos. A magyar kormányzópárt a tavalyi európai parlamenti választások előtt élesen bírálta például Manfred Webert, néppárti csúcsjelöltet, jelenlegi európai parlamenti frakcióvezetőt. Úgy tudjuk, a bajor politikus a korábbi heves reakciói ellenére már inkább a Néppárton belül tartaná a Fideszt. „Idegek játéka folyik itt”, sem Budapest, sem az Európai Néppárt egyelőre nem nagyon mutatja meg a lapjait egymásnak.

Brüsszeli információk szerint Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke a héten személyesen egyeztet majd Orbán Viktorral a Fidesz jövőjéről. Ezt azonban a magyar kormányfő közvetlen környezetéből többen is cáfolták: nemhogy ezen a héten nem lesz egyeztetés, de időpont sincs a találkozóra. Megbeszélés viszont minden bizonnyal még januárban lesz, és nem Budapesten – értesült az InfoRádió.

A témáról bővebben is hallhat szerda este 7 órától az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »