Kozma István, a beregszászi nyúltenyésztő – Finom és egészséges

Kozma István, a beregszászi nyúltenyésztő – Finom és egészséges

Az utóbbi időkben egyre jobban terjed vidékünkön is a nyúl tartása, tenyésztése, fogyasztása. A nyúlhús nagyon egészséges, hiszen rendkívül gazdag fehérjében, ellenben zsír- és koleszterintartalma alacsony. Kedvező a vitamin- és ásványianyag-tartalma is, így szív- és érrendszeri betegeknek is megfelelő választás.

Kozma István immáron tizennégy éve foglalkozik nyúltartással, tenyésztéssel. Célja, hogy minél jobban népszerűsítse Kárpátalján is ezt a foglalkozást. Vele beszélgettünk kezdetekről, kihívásokról.

– A nyúltartás kezdetben hobbiként indult. 2007-ben egy ismerősöm mutatott egy fényképet egy német óriás nyúlról. Előbb úgy gondoltam, hogy ez biztosan csak egy szerkesztett fénykép, az ismerősöm azonban mondta, hogy nem az, mert neki is van ilyen nagy nyula. Majd személyesen is megnéztem a nyulakat, és ekkor kedvet kaptam ahhoz, hogy én is foglalkozzam velük. Sokat olvastam az interneten, hogyan célszerű tartani őket, milyen fajtáik vannak, mik a betegségeik, hogyan lehet azok ellen védekezni. Előbb csak nyúltartással foglalkoztam, valamint értékesítettem belőlük párat, az utóbbi öt évben foglalkozom már nyúltenyésztéssel is.

Első próbálkozásaim nem mindig voltak sikeresek, mert egy bizonyos idő után elpusztultak az egyedek. Majd egy kis tájékozódás után burgundi és új-zélandi vörös nyúlfajtákat, valamint a Kaposvári Egyetemről pannon fehér nyulakat szereztem be. Ezeknek a tenyésztése sikeres volt, és ma már körülbelül 220-250 egyedet számláló állományom van, főleg kiváló továbbtartásra, továbbtenyésztésre kiválasztott egyedekből.

– Elsősorban szeretnünk kell a nyulakat. Ha nincs bennünk odaadás irányukba, csak a húsa miatt szeretnénk, akkor, azt ajánlom, ne tartsunk nyulakat, inkább levágott állatot vásároljunk. Elég időigényes a tartásuk, sok mindenre oda kell figyelni, ilyen a tisztaság, az oltások beadatása, a nyári hőségben pedig fokozotton szemmel kell tartani őket. Tudni kell, hogy a nyulak jobban bírják a hideget, ezért célszerű hűvös, megfelelő szellőztetéssel ellátott helyet biztosítani nekik. A legjobb alom pedig számukra a faforgács és a szalma.

– Az egyik legelterjedtebb betegség a nyúlpestis, ami bevérzést okoz, és képes akár három nap alatt elpusztítani az állományt. Valamint ilyen betegség még a myxomatozis, amelyet szúnyogok és kullancsok terjesztenek. Ez a vírus akár teljesen eltorzíthatja az állatot. Ezek ellen védőoltással a legcélszerűbb védekezni. Természetesen minden állományban előfordul egy minimális elhullás, de ha 10% feletti elhullást tapasztalunk, mérlegelni kell, hogy mi az, amit nem jól csinálunk, min kell változtatnunk.

– Tulajdonképpen a hibrid nyulakat véletlenül kezdtem tenyészteni. Nem tartom célszerűnek a fajták keverését, de ha két fajtatiszta nyúlról van szó, lehet próbálkozni. Én két húsnyúlból kaptam egy hibridet. Burgundi és pannon nyulakat pároztattam össze, érdekesség volt, hogy vörös és fehér nyulaktól feketék születtek.

Hírdetés

– Én azt javaslom, hogy mindenki mérlegeljen, egyrészt, hogy milyen nyulakat tart, milyen hamar szeretné levágni őket, illetve mi az, ami ingyen vagy igen olcsón a rendelkezésére áll. Mivel a pannon fehér nyúl átlagosan 10-14 kisnyúlnak ad életet egyetlen fialás során, ezért az első három hónapban a megfelelő és megfizethető nyúltáppal való etetést javaslom. A nyúltáptól félni nem kell, hiszen lényegében minden benne van, amit külön-külön adnánk oda a nyúlnak, hogy minden vitamint és tápanyagot megkapjon, ami a fejlődéséhez szükséges (lucernaszéna darálva, kukorica, búza, zab, só, vitaminok stb.). Azonban a nyúl bármit megeszik, ilyen a konyhai hulladék, száraz kenyér, ételmaradék. Bármit is adunk nekik, előbb lassan kell őket hozzászoktatni az adott ételhez. Nagyon sokan fűvel etetik a nyulakat, ami egyrészt egy természetes energiaforrás, másrészt viszont nagyon vigyázni kell vele. Pontosabban nem is a fűvel van a gond, hanem hogy a csigák átjárják a füvet, az idegmérget tartalmazó nyálkájuk pedig lerakódik a fűszálon. Ez nagyon káros a nyúlra nézve, pár napon belül el is pusztulhatnak.

– Mindig is tervem volt, hogy járok majd kiállításokra, de ez egyelőre még nem valósult meg. Egyik ismerősöm hívta fel a figyelmemet arra, hogy mi az, amit figyelni kell a nyulakon a kiállítások alkalmával – ilyen az állat gerince, szőrzete, tartása, súlya, fül nagysága stb. Reményeim szerint a közeljövőben én is eljuthatok ilyen alkalmakra. Beregszászi Nyúltenyésztő néven üzemeltetek egy Facebook-oldalt, valamint egy honlapom is van, amelyeken meg lehet tekinteni az állatállományomat. Emellett mindig tájékoztatom a vásárlóimat, hiszen le is vágom és értékesítem a nyúlhúst.

– Még nem annyira elterjedt, mint például a sertés, de azért egyre többen keresik a nyúlhúst. A legegészségesebb húsfajták egyike, kismamáknak nagyon ajánlott, valamint a csecsemők is elsőként nyúlhúst ehetnek, de bármilyen gyomorpanaszunk is van, és diétáznunk kell, nyúlhúst bátran ehetünk.

– Jelenleg biztosítási tanácsadóként dolgozom online home office-ban. A nyúltenyésztés pedig egy hobbi emellett. Azonban remek lehetőség ez így a számomra, hiszen itthon dolgozhatok, a családommal lehetek, nem kell külföldön szerencsét próbálnom.

– Mint említettem, kaphatók nálam konyhakész, feldolgozott nyulak, és ami jelenleg egyedülálló (tudtommal legalább is Kárpátalján), hogy külön vásárolható nálam első- vagy hátsócomb, gerinc, illetve bográcsnak való.

Ezeket jelenleg csak friss vágásból lehet megvásárolni, nem tartok lefagyasztott nyúlhúst eladásra. A jövőre nézve azonban szeretnék értékesítésre is nyúlkolbászt vagy füstölt nyulakat készíteni. Ezek is megvásárolhatóak lesznek majd. Mivel rengetegen kerestek meg az elmúlt időszakban különböző tartási tanácsok miatt, ezért indítani szeretnék egy YouTube csatornát, ahol igyekszem majd minden új nyúltenyésztőnek az indulásra, etetésre, tenyésztésre, vágásra, oltások szakszerű beadására, nyúlételek elkészítésére tanácsot, illetve ötleteket adni.

Kurmay Anita


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »