Közel 200 millió forintot tőzsdézett el az álbróker, 6 év szabadságvesztésre ítélték

Közel 200 millió forintot tőzsdézett el az álbróker, 6 év szabadságvesztésre ítélték

Közel 200 millió forintot tőzsdézett el az álbróker, 6 év szabadságvesztésre ítélték

Csalás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt emeltek vádat egy kaposvári férfi ellen, aki ismerősei több százmillió forintját fektette be a tőzsdén, illetve magáncéljaira fordította. A Kaposvári Járásbíróság a vádlottat halmazati büntetésül – nem jogerősen – hat év, börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte.

Hírdetés

A vádirat szerint a vádlott 2009 és 2014 között két brókercégnek is ügyfele volt, így saját maga részére online kereskedhetett, de pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére engedéllyel nem rendelkezett. A férfi azonban ismeretségi köréből több magánszeméllyel elhitette, hogy brókerként nagy haszonnal tudja befektetni pénzüket.

A vádlott összesen tíz befektetőtől 2 millió forinttól 110 millió forintig terjedő összegeket vett át, amelyekkel jogosulatlanul tőzsdei ügyleteket végzett, azonban a magánszemélyek sem a remélt nyereséget, sem a befektetett pénzük nagy részét nem kapták vissza.

A férfi sikertelen tőzsdei ügyletei és tartozásai miatt kilátástalan pénzügyi helyzetbe került, ezért ismerőseitől, barátaitól jelentős összegeket – volt, aki 66 millió forintot adott át – kért kölcsönt azzal, hogy jövedelmező vállalkozásokat indít és tőkére van szüksége. A vádlott valós jövedelmi viszonyait titkolva meggyőzte a sértetteket, hogy a kölcsönt maradéktalanul visszafizeti nekik, holott erre reális lehetősége nem volt. A tévedésbe ejtett sértettek az általuk nyújtott kölcsönök töredékét kapták csak vissza, mivel a férfi a kicsalt összegeket nem a megállapodások szerint használta fel.

A Kaposvári Járásbíróság a vádlottat halmazati büntetésül nem jogerősen hat év, börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügyész az ítélet ellen a vádlott terhére – 188 millió forint összegű – vagyonelkobzás elrendelése érdekében fellebbezést jelentett be.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »