Közbeszerzési csaláson kaptak több rendőri vezetőt, egyiküket őrizetbe vették

Közbeszerzési csaláson kaptak több rendőri vezetőt, egyiküket őrizetbe vették

Az ügyészség közleménye szerint a rendőrség oktatással és kiképzéssel foglalkozó önálló gazdálkodásra jogosult szervezeti egysége egy ingatlan felújítására 2021 áprilisában közel 300 millió forint értékű meghívásos közbeszerzési pályázatot írt ki. A közölt megalapozott gyanú szerint az ügyben döntésre jogosult gazdasági vezető és egy osztályvezető-helyettes – aki a közbeszerzési eljárás bíráló bizottságának a titkára is volt egyben –, már az eljárás előkészítése során megállapodott egy vállalkozóval abban, hogy a pályázatot jogtalan előny ellenében olyan módon befolyásolják, hogy azt az adott cég nyerje el.

A két hivatalos személy a pályázatra

a későbbi nyertes cég mellett olyan további vállalkozásokat hívott fel ajánlattételre, amelyek ténylegesen nem kívánták elvégezni az ingatlan felújítását, ezért – a későbbi nyertes cég vezetőjével egyeztetve – az ajánlatukat magasabb összegben nyújtották be.

Tekintettel arra, hogy a pályázat kiírása során a vállalási ár volt elsődlegesen a döntő, így a bíráló bizottság érvényes ajánlattevőnek a vállalkozó cégét javasolta, majd a gazdasági vezető, mint döntésre jogosult, a pályázat nyertesének ezen gazdasági társaságot jelölte meg.

A közlemény ismerteti, a nyomozó főügyészség a héten tíz helyszínen, három személyt érintően végzett összehangolt nyomozati cselekményeket, amelyek végrehajtásában megközelítőleg hatvan ügyész és rendőr vett részt.

Hírdetés

Az ügyészség az elvégzett kutatásokat és lefoglalásokat követően

vesztegetés elfogadása, és versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban bűntette

miatt gyanúsítottként hallgatta ki a két rendőrségi vezetőt, míg a vállalkozót vesztegetés bűntette miatt. A vállalkozó és az osztályvezető-helyettes beismerő vallomást tettek, míg a gazdasági vezető megtagadta a vallomástételt.

A vádhatóság az őrizetbe vett gazdasági vezető letartóztatását is kezdeményezte.

A 444 kiderítette, mindössze egy, a közleménynek megfelelő közbeszerzést írtak ki, ahol a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ kért ajánlatokat határvadász oktatáshoz használt szálláshelyek építési, épületgépészeti és épületvillamossági felújítására Dunakeszin. Ezt a szegedi Lochner Kft. nyerte el 296 millió forint értékben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »