Kövér László: erősíteni kell a szülőföld gazdaságilag megtartó erejét

Kövér László: erősíteni kell a szülőföld gazdaságilag megtartó erejét

A felelős állami politika legfontosabb teendője minden eszközzel erősíteni a szülőföld gazdaságilag megtartó erejét az összes nemzeti közösség számára – hangoztatta Kövér László szombaton Csíkjenőfalván, ahol a hagyományos Felcsíki Állatvásár és Gazdanap keretében adták át a Tercs közbirtokosság magyar állami támogatással megvalósított vágóhídját és húsfeldolgozó üzemét.

Az Országgyűlés elnöke kifejtette: a jólét, biztonság és az otthonosság érzete mindenki számára csak a szülőföldjén érhető el, ezt a célt szolgálja a Kárpát-medencében a magyar állam külhoni gazdaságfejlesztési programja. Ennek keretében a Pro Economica Alapítvány az elmúlt években több ezer romániai magyar agrárgazdálkodónak és közel száz egyéb, a szülőföldet gyarapító vállalkozásnak tudott támogatást nyújtani Romániában – tette hozzá. “A jólétet nem mások fogják kívülről ajándékba elhozni ebbe a térségbe, ennek a térségnek a lakói a jólétet nem is a külvilágba elvándorolva fogják megtalálni, hanem azt a saját szülőföldjükön, a saját erejükből, egymással együttműködve tudják csak megteremteni” – mondta Kövér László.

Csíkjenõfalva, 2023. október 7.
Kövér László, az Országgyûlés elnöke (b) és Jéré Elemér, a Tercs közbirtokosság elnöke Erdélyben, a Hargita megyei Csíkjenõfalván közbirtokosság magyar állami támogatással megvalósított vágóhídjának és húsfeldolgozó üzemének avatásán 2023. október 7-én.
MTI/Veres Nándor

Felidézte: a kommunizmus bukása után a Baltikumtól a Balkánig terjedő közép- és kelet-európai térség örömmel adta át gyakorlatilag ingyen a nyugati tőke számára a több mint 160 milliós – a német és francia piacot is meghaladó méretű – lakossági fogyasztói piacát, abban bízva, hogy a Nyugat elhozza majd a jólétet. Bár az életminőség javult, a nyugati cégek a térségbe behozott tőke értékének többszörösét vitték és viszik ki innen – állapította meg.

Hozzátette: egy világbanki felmérés szerint 1990 és 2015 között Európa keleti feléből 25 millió főnyi fiatal – 25 és 45 év közötti – munkaerő távozott Európa nyugati felébe, és az ő képzési költségük ezermilliárd dollárt meghaladó összegbe került az itteni adófizetőknek. A következő 15 évben további 20 millió ember kivándorlását valószínűsítik a kutatások, munkaerőpiaci értelemben tehát Európa keleti fele biztosítja a nyugat-európai gazdaság működőképességét – jelentette ki.

Hírdetés

A házelnök szerint ezért fontos, hogy a kelet-közép-európai államok olyan gazdasági körülményeket teremtsenek, hogy akiknek korábban racionális volt távozni, azoknak megérje hazatérni, akik pedig fontolgatják a távozást, azoknak többé ne legyen észszerű távozniuk. “Ez a szülőföld megtartó erejének gazdasági alaptörvénye, ami egyben a megmaradás egyik legfontosabb feltétele is, magyarok és románok és minden térségbeli nemzet számára egyaránt” – jelentette ki Kövér László. A felavatott beruházás is azt jelzi: Székelyföld él és élni akar, a maga munkájából akar előbbre jutni, nem mások ellen, hanem önmagáért, a székely családokért, a több mint ezer éve itt élő nemzeti közösségért – mutatott rá a házelnök.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az avatóünnepségen köszönetet mondott a magyar kormánynak, amiért – az identitással kapcsolatos kulturális, oktatási támogatások mellett – támogatást biztosított a magyar közösség szülőföldön boldogulását szolgáló gazdasági projektekhez is. “A fiatalok sokan ma már nem azért mennek el, mert veszélyben van az identitásuk. Az nem igaz, hogy nincs veszélyben, de sokszor a veszélyt ma már nem érezzük. Azért mennek el, mert többet akarnak keresni” – mutatott rá az RMDSZ elnöke. Ezért kellenek az olyan beruházások, gazdaságfejlesztési programok, amelyek szülőföldjükön biztosítják a magyar közösségek gyarapodását, fejlődését – tette hozzá.

A szombaton felavatott vágóhídról és húsfeldolgozóról Jéré Elemér, a csíkjenőfalvi Tercs közbirtokosság elnöke a magyar közmédiának elmondta: a 2,5 millió eurós (mintegy 970 millió forintos) beruházással 35 munkahelyet teremtettek. A Felcsík mezőgazdasági szövetkezet az állatokat vásárolja majd fel a vágóhíd számára. Az üzemet még tavaly tavasszal kezdték el építeni, és olyan korszerű berendezésekkel látták el, amelyek jelentősen lerövidítik a húsfeldolgozás munkafolyamatát. Csak természetes hozzávalókkal dolgoznak: egyebek mellett pástétomot, disznósajtot, kolbászt, virslit, szalonnát, tepertőt és párizsit készítenek, környezetbarát módszerekkel.

A húsfeldolgozó termékeit a helyi bemutatóboltban lehet majd megvásárolni, de az avató után mozgóbolt is indul az alcsíki és felcsíki térségbe a termékek forgalmazására. A beruházás megvalósulását – a Pro Economica Alapítványon keresztül – a magyar kormány 850 ezer euróval (mintegy 330 millió forinttal) támogatta.

MTI

The post Kövér László: erősíteni kell a szülőföld gazdaságilag megtartó erejét appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »