Kövér: Az euroatlanti civilizáció minden eresztékében ropog

Kövér: Az euroatlanti civilizáció minden eresztékében ropog

A magyar cserkészet a megmaradás egyik legfontosabb forrása lett, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség ma is a magyarságismeret tiszta forrása a fiatalok számára – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap Cleveland egyik elővárosában, Parmában a 60. jubileumi cserkésznapon.

A házelnök a magyar állam nevében mindezért köszönetet mondott és elismerését fejezte ki a szövetségnek. A clevelandi esemény a magyar cserkészet 1910-es megalapításának 105. és a kommunista kormány által betiltott szövetség külföldi újjáalakulásának 70. évfordulójára megemlékező rendezvénysorozatba illeszkedett bele.

Vidám gyermekkor

„A magyar cserkészet néhány elkötelezett, Istent megtalált ember életre szóló szövetségeként indult, tíz- és százezreknek jelentette a vidám gyermekkort, a szép ifjúságot és felnőttként a boldogságra vezető utat” – mondta a házelnök.

„A szétszóratás után pedig a megmaradás egyik legfontosabb forrása lett: a cserkészet itt, az óceánon túl is éltette a magyar szellemet” – hangoztatta.

Remény a megmaradásra

A házelnök hangsúlyozta, hogy a táborban felhúzott magyar nemzeti zászló „mindenhol a világon ugyanazt a hitet és reményt jelenti: hitet abban, hogy mi, magyarok összetartozunk, s a reményt abban – hogy ha felelősek vagyunk egymásért – megmaradhatunk.”

Kövér László szavai szerint a magyar cserkészek Amerikában is megtanulhatták, hogy önzetlenül jót tenni nem más, mint a leghatékonyabb önvédelem és közösségvédelem.

„1990 után a Külföldi Magyar Cserkész Szövetség segítségével újra a régi szellemben sikerült fellobbantani a kommunisták által széttaposott cserkésztüzeket mindenhol a Kárpát-medencében. Különösen a vezetőképzés területén adtatok semmi mással nem pótolható tapasztalatot és mintát” – mondta.

Kövér László szerint az Európában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Ausztráliában több ezer fiatalt összefogó Külföldi Magyar Cserkészszövetség változatlanul az, ami a múltban is volt: a fiatalok számára a magyarságismeret tiszta forrása. A házelnök kijelentette: a cserkészek számára nyilvánvaló, hogy a nemzet elsősorban nem egy eszme, nem egy elvont fogalom, hanem mindenekelőtt közösség.

„Az euroatlanti civilizáció minden eresztékében ropog”

„Erkölcsi, értékrendi és gazdasági válság gyötri a világot, az euroatlanti civilizáció minden eresztékében ropog, lélekszámban csökken és lélekben is apad. Rendkívül felértékelődnek most azok a közösségek, amelyeknek a tagjai túllátnak a maguk életén, és ezért hajlandóak a szó legnemesebb és legtisztább értelmében szolgálni egy-egy jó ügyet – a halál kultúrájával szemben az élet ügyét” – fogalmazott a házelnök.

Hangsúlyozta, hogy a magyar fiatalságnak, és ezáltal a magyar nemzetnek a jövőben is rendkívül nagy szüksége lesz a cserkészekre.

„A magyarországi választópolgároktól 2010-ben, majd 2014-ben arra kaptunk megbízást, hogy Magyarországon olyan államot építsünk, amely végre nem kiszolgáltatja, hanem szolgálja nemzetét, olyan államot, amelyre minden magyar számíthat, bárhol él is a nagyvilágban” – mondta Kövér László.

„Az előttünk álló nagy munkát csak közösen végezhetjük el és csak akkor, ha mi – Magyarországon, a Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő magyarok – erőt tudunk adni egymásnak, és erőt tudunk meríteni egymásból” – tette hozzá.

Kövér László Országgyűlés-zászlót adományozott a cserkészeknek. A nap folyamán korábban megkoszorúzta a clevelandi Kossuth-szobrot, valamint az 56-os emlékművet és megtekintette a Mindszenty-szobrot a Magyarország volt prímásáról elnevezett téren. Felkereste a város Magyar Múzeumát, a Magyar Kultúrkertet, az Első Magyar Református Templomot, valamint a Szent Imre templomot, amelynek a clevelandi egyházmegye által 2010-ber elrendelt bezárását a helyi magyar egyházközösség kérésére a Vatikán 2012-ben érvénytelennek nyilvánította. Az Országgyűlés elnöke a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztjét nyújtotta át Peller Miklósnak, a templom orgonistájának.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »