Kovács Tibor: kétfajta megelőzési módja van az RSV-vírusnak

Kovács Tibor: kétfajta megelőzési módja van az RSV-vírusnak

A csecsemőknél és az időseknél lehet a legsúlyosabb lefolyása a fertőzésnek.

„A teljes populáció érintett, inkább a betegség lefolyásának súlyossága változhat az életkorral. A legkisebb csecsemők illetve az idősebb korosztály veszélyeztetettebb” – nyilatkozta az InfoRádiónak Kovács Tibor gyermekgyógyász, a Doktor24 szakorvosa.

Az RSV-vírusfertőzés tünetei nem különböznek az egyéb légúti vírusfertőzések tüneteitől: a nátha, orrdugulás, tüsszögés, torokfájás, köhögés, láz fordul elő a leggyakrabban. A csecsemők esetében azért lehet komolyabb lefolyásra számítani, mert nekik eleve szűkebbek és kisebbek a légútjaik. Egy alsó légúti gyulladás esetén a kis hörgők gyulladása náluk olyan mértékű légúti szűkületet okozhat, hogy zihálni kezdenek, légszomjuk lesz, és a kínzó száraz köhögés mellett fulladásos nehézlégzéses állapot léphet fel.

A tünetek megjelenésekor mindenképpen fontos, hogy a szülők az orvoshoz vigyék a gyereket.

A kisgyerekek anatómiai méretéből, éretlen immunrendszeréből adódóan gyorsan változhat, romolhat az állapotuk.

Hírdetés

Kovács Tibor kifejtette: kétfajta megelőzési mód van, de általánosan a higiénés rendszabályok betartása fontos. Az első, hogy ne közelítsünk olyan családokhoz, ahol kisgyermek vagy csecsemő van otthon, mert akkor könnyebben átadható a fertőzés. Az RSV-vírus egyébként is fertőzőképes: átlagosan egy fertőzöttől három másik ember tudja elkapni.

A másik védekezési mód elsősorban a koraszülötteknél, a veleszületett szívfejlődési rendellenességben, krónikus tüdőmegbetegedésben, neurológiai megbetegedésben szenvedő csecsemők számára elérhető. Ez az úgynevezett passzív immunizálás, amikor a szezon kezdete előtt injekció formában juttatják a szervezetbe az ellenanyagot. Ennek hátránya, hogy viszonylag gyorsan lecseng az ellenanyagszint, ezért

havonta kell ismételni a téli időszakban.

Magyarországon a gyermek intenzív osztályok terheltsége nem érte el azt a szintet, mint Németországban. Kovács Tibor szerint mindenképpen fel kell készülni arra a nyugat-európai tapasztalatra, hogy valószínűleg idén az átlagoshoz képest több RSV-fertőzés fog előfordulni a populációban, így a kisgyermekek körében. „Ezáltal statisztikailag nagyobb a valószínűsége annak, hogy ez nagyobb kórházi terhelést is fogj jelenteni” – tette hozzá Kovács Tibor gyermekgyógyász, a Doktor24 szakorvosa.

Nyitókép: Getty Images/picture alliance

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »