Kovács Kati 75

Kovács Kati 75

Ma ünnepli 75. születésnapját Kovács Kati Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekesnő, az egyik legsikeresebb magyar előadó.

Hírdetés

A Heves megyei Verpeléten született, első húsz évét Egerben élte le, egyénisége alakulásában nagy szerepe volt kedvenc időtöltésének, a sportnak. A zenével középiskolás korában kezdett ismerkedni: a gimnázium amatőr zenekarával énekelt, s mivel akkoriban főleg a dzsessz érdekelte, Ella Fitzgerald előadásmódját próbálta utánozni.
1962-ben jelentkezett először a Ki mit tud?-ra, de már az első rostán kibukott, az indoklás szerint: „amit csinál, az nem éneklés, hanem ordibálás”. Annyira elment a kedve az egésztől, hogy többet próbálkozni sem akart, az 1965-ös versenyre tudtán kívül nevezte be édesanyja. Első lett, s ezzel beindult a karrierje. A versenyen egy debreceni együttes kísérte, amelynek zongoristája Koncz Tibor, későbbi férje, mentora és komponistája lett. 
1967-ben hosszas rábeszélésre szerepet vállalt Kardos Ferenc Ünnepnapok című filmjében. Ezt követte az Eltávozott nap és a Fejlövés, amelyért 1968-ban megkapta az év legjobb női főszereplőjének járó díjat. Póztalan egyszerűsége, természetes bája jól érvényesült a mozivásznon.
Bár csaknem ötoktávnyi hangterjedelme a legnehezebb dzsessz, gospel, spirituálé és blues dalok eléneklésére is alkalmassá tette, a népszerűség megszerzése érdekében a közönségigényt jobban kiszolgáló slágereket választotta. Folyamatosan turnézott otthon és külföldön, kétszer megnyerte a Táncdalfesztivált, 1974-ben a legnép-szerűbb külföldi énekesnek választották az NDK-ban. Két album erejéig (1979, 1983) a V’Moto-Rock együttessel is dolgozott, a dalok szerzője második férje, Lerch István – a zenekar billentyűse – volt. 
Kovács Kati számos rekordot tudhat a magáénak: 42 nagy- és 92 kislemeze jelent meg, ebből 25 külföldön. Több mint 300 gyűjte-ményes albumon jelentek meg felvételei, legalább 500 dal van a repertoárjában. Lemezei több mint tízmillió példányban keltek el, a magyar hanglemezgyártás történetében neki jelent meg a legtöbb szólólemeze.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »