Kovács Béla nem ment el a gyanúsítotti kihallgatásra – elfogatóparancsot is kiadhatnak ellene

Kovács Béla nem ment el a gyanúsítotti kihallgatásra – elfogatóparancsot is kiadhatnak ellene

Akár elfogatóparancsot is kiadhat Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselője ellen a Központi Nyomozó Főügyészség azután, hogy a politikus nem tett eleget a pénteki gyanúsítotti kihallgatására szóló idézésnek. Kovács Bélát ügyvédje, Szikinger István is hiába várta a megadott időpontban a KNYF székháza előtt. Többször próbálta hívni védencét, de nem tudta elérni.

A KNYF jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt akarta kihallgatni a jobbikos politikust. A gyanú szerint Kovács Béla 2012-ben, illetve 2013-ban költségkeretének terhére gyakornoki szerződést kötött három magánszeméllyel, ők azonban semmilyen munkát nem végeztek, még csak nem is jártak Brüsszelben. A nyomozó hatóság szerint a fiktív szerződésekkel a politikus 27 ezer euróval, vagyis több mint nyolcmillió forinttal károsította meg az Európai Uniót.

Kovács Béla mentelmi jogát június elsején függesztette fel az Európai Parlament. A politikus kiadását Polt Péter legfőbb ügyész kérte tavaly szeptemberben az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalától érkezett jelentések alapján.

Hírdetés

A jobbikos képviselő mentelmi jogát nem először függesztette fel az uniós parlament. 2015 októberében is kiadták a magyar igazságszolgáltatásnak, hogy az ügyészség lefolytathassa vele szemben a kémkedés gyanúja miatt indult büntetőeljárást. Az Európai Parlament akkor azzal a feltétellel adta ki Kovács Bélát, hogy az eljárás alatt nem vehetik őrizetbe.

Most viszont ilyen kitétel nem szerepel a testület határozatában. Az ügyészség tehát az újabb gyanú miatt bármikor őrizetbe veheti a politikust, vagy – miután nem jelent meg a gyanúsítotti kihallgatásán – elfogatóparancsot adhat ki ellene.

(Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »