Kovács Béla kapcsolatát tartóztathatták le Lengyelországban

Letartóztatták az oroszbarát Változás párt vezetőjét, Piskorskit, aki szoros kapcsolatot ápolt Kovács Bélával, a Jobbik EP-képviselőjével, aki ellen ugyancsak nyomozás van folyamatban kémkedés gyanúja miatt.

A lengyel Belbiztonsági Ügynökség különleges egységei letartóztatták az oroszbarát Változás párt (Zmiana) vezetőjét, Mateusz Piskorskit, miközben házkutatást tartottak a párt irodájában és a tagok otthonában – írta a lengyel sajtóra hivatkozva a Pcblog. Piskorskit sajtóhírek szerint azzal gyanúsítják, hogy Oroszországnak kémkedett.

Hírdetés

Az Index információi szerint Piskorski szoros kapcsolatot ápolt Kovács Bélával, a Jobbik EP-képviselőjével, aki ellen ugyancsak nyomozás van folyamatban kémkedés gyanúja miatt. Az Index értesülései szerint Kovácshoz hasonlóan Piskorski is hosszú ideje több európai titkosszolgálat látókörében volt, a két politikus egymással lengyelül beszélgetett. Nincs kizárva, hogy Piskorski kémügye esetleg a Kovács Béla elleni eljárásra is befolyással lesz.

Piskorski korábban tagadta, hogy a „Kreml ügynöke” volna és pártja oroszoktól kapna pénzt, a szervezet már korábban a lengyel kémelhárítás látókörébe került. A szintén a politikus vezette Geopolitikai Elemzés Európai Centruma elnevezésű think tank egyértelműen összefonódott orosz választási megfigyelési tevékenységgel a posztszovjet térségben, a Newsweek tényfeltáró cikke szerint pedig a szervezet feltételezhetően Moszkva révén finanszírozta választási megfigyelői tevékenységét, miközben szorosabb kapcsolatot ápol az orosz titkosszolgálattal.

Piskorski közeli kapcsolatban van az eurázsiai-orosz nagybirodalmi ideológiát kidolgozó Alekszandr Duginnal. 2013-ban Dugin meghívására utazott Moszkvába Vona Gábor Kovács Béla társaságában, a Lomonoszov egyetemen tartottak előadást arról, hogy Oroszország hogyan tudná kiegyensúlyozni a világ „amerikanizálódását” – írja az Index.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »