Kotleba bemasírozott a parlamentbe

Kotleba bemasírozott a parlamentbe

Mikor, ha nem most? – kérdezi választási programfüzetének vezércikkében Marián Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt (NSĽS) vezetője. A választópolgárok meghallgatták a felhívást, beküldték Kotlebát a parlamentbe.

A szlovákiai politikai viszonyok ziláltságát jól mutatja, hogy Marián Kotleba az elmúlt tíz év alighanem legsikeresebb jobboldali politikusa. Pályafutását még huszonévesen kezdte a Szlovák Testvériség (Slovenská pospolitosť) nevű mozgalom élén, amely egyesületként működött, és kemény magyar-, zsidó- és cigányellenes támadásokat vezetett. Kotleba 2003-ban, huszonhat évesen került a mozgalom élére. Besztercebányán informatikatanárként dolgozott, bár később rendszergazdává fokozták le, mert szélsőséges nézeteit diákjai között is terjesztette.

Szlovák Testvériség

A Szlovák Testvériség élén országos hírnévre tett szert felvonulásaival, amelyek főként romák megfélemlítését szolgálták, ám időnként magyarlakta településeken (Komáromban, Rozsnyón) is demonstráltak. A Szlovák Testvériség párttá is alakult, ám a Legfelsőbb Bíróság feloszlatta, mert jelképei a náci önkényuralmi rezsimet idézték meg. Egyesületként azonban Kotlebáék tovább működtek és masírozgattak. Kotleba később Besztercebányán neonáci ruhacikkeket árult (boltjának neve az amerikai szélsőséges mozgalomra, a Ku-Klux-Klanra utalt), majd 2009-ben megalapította új pártját, a Mi Szlovákiánk Néppártot. Ebben az évben eljárás is indult ellene szélsőséges mozgalmak népszerűsítéséért, de az illetékes ügyész nem látott okot a vádemelésre. 2012-ben a krasznahorkai vár leégése után került megint a médiafigyelem középpontjába, mivel a helyiek megmentőjének szerepében tetszelgett: el akarta űzni a cigányokat a helyi romatelepről. 2013-ban pedig végre beérett a sok munka gyümölcse: hatalmas meglepetésre megverte a biztos befutónak számító Smer-jelöltet a Besztercebánya megye elnökségéért folyó versenyben. Besztercebányai megyefőnökként azóta számos botrányt robbantott ki, feketén alkalmazott embereket, és ellehetetlenítette a megye uniós támogatását. Kotleba 2014-ben a menekültválság kapcsán kezdett újra erősödni, ő képviselte a legszélsőségesebb álláspontot a pártok közül, a Smert is azzal vádolta, hogy behódol Brüsszelnek. Senki nem számított rá, hogy ez a politika ekkora sikert hozhat a számára.

Mélyen 5% alatt 

Hírdetés

Pártját a választások előtt röviddel úgy nevezte át, hogy a saját neve is szerepeljenbenne, így könnyítve meg a szavazók dolgát. Pártjának listáján indult a hírhedt Ján Cuper korábbi HZDS-es képviselő is, illetve számos ismert szélsőséges, például az a Rastislav Rogel nevű színész, akit korábban náci jelszavak használata miatt állítottak bíróság elé, ahol azonban sikerült tisztáznia magát. Kotleba Martin nevű testvére is bejutott a parlamentbe, őt egyébként a pártvezér és megyefőnök a megyei hivatalban alkalmazta eddig, másik testvérével, Marekkal együtt.

Kotleba pártja a választások előtt legjobb formáját hozva is csak tizedikként szerepelt a közvéleménykutatásokban. Martin Slosiarik, a Focus elemzője 2015 decemberében azt mondta lapunknak, lehetnek még tartalékai a pártnak, ám azok nem elegendőek az 5 százalék eléréséhez. Slosiarik ugyanakkor elismerte, hogy a mérések itt tévedhetnek. „Az ilyen jellegű pártoknál számolni kell az úgynevezett rejtőzködő szavazókkal, akik nem vállalják nyíltan a szélsőségesek támogatását. Ezeket a szavazókat a felmérések nem mutatják ki, mert általában egyéb pártok szavazójaként jelölik meg magukat” – mondta az elemző.

Tolvajok és élősködők

Kotleba választói programja a következő pontokon alapul: az állam szétrablásának megállítása, a „cigányterror” megfékezése, igazságos szociális rendszer megalkotása, menekültellenesség, az egészségügy helyreállítása, Szlovákia önellátóvá tétele, a „hagyományos értékek” támogatása, a „valódi szlovák hadsereg” kiépítése, a brüsszeli „diktátum” megfékezése és környezetvédelem. A program leegyszerűsített frázisokkal dolgozik, és erősen cigány- és menekültellenes.

Ellenségeit a következő csoportokban látja: „A privatizálóktól a 30 ezer eurós karórát viselő tolvajokon keresztül a telepek élősködőiig.” Kotleba tegnap első televíziós interjújában arról beszélt, nem érdekli őt a többi párt, nem akarja, hogy együttműködjenek vele, de azért ha valaki olyan javaslatot terjeszt majd be, ami tetszik nekik, megszavazzák. Azt is elmondta, ők sosem viselkedtek agresszívan, nem léptek fel támadólag, mindig őket támadták. Kotlebával mindegyik parlamentbe jutott párt kizárta az együttműködés lehetőségét, így pártja mindenképp ellenzékben tölti ezt a választási időszakot.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »