Kötelességünk, hogy megéljük őseink hitét – Szent Balázs pártfogását kérték a Balatonnál

Kötelességünk, hogy megéljük őseink hitét – Szent Balázs pártfogását kérték a Balatonnál

Idén is sokan zarándokoltak az ország számos részéről Szent Balázs püspökhöz imádkozni a Balatoncsicsó közelében található Szent Balázs-hegyi Árpád-kori templomromhoz február 5-én, szombaton. Léber Mihály címzetes esperes, tiszteletbeli kanonok – ma nyugalmazott plébános – kezdeményezésére a ’90-es évektől minden évben szabadtéri szentmisét mutatnak be itt Szent Balázs tiszteletére.

A szentmise elején Mezei András, a keszthelyi kármelita bazilika plébánosa, az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka így fogalmazott: „Itt vagyunk e gyönyörű szép helyen, a Balaton egyik legszebb helyén Szent Balázs tiszteletére épült templomromnál. Az őseink hite ma is él, nekünk kötelességünk, hogy ezt a hitet megéljük. Nem őriznünk kell, nem zárhatjuk be, hanem meg kell élnünk, és tovább kell adnunk! Ezért vagyunk itt, hogy éltessük a vértanú tiszteletét, hűségét, kitartását, áldozatát.”

A szentmisén koncelebrált Tál Zoltán, a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-templom plébánosa, Tódor Szabolcs búcsúszentlászlói plébános, Baladincz József köveskáli plébános, Bacsa Dávid keszthelyi káplán, valamint Juhász Csaba búcsúszentlászlói kisegítő lelkész.

Mezei András prédikációjában elmondta: „Eljöttünk, hogy tanuljunk valamit Szent Balázs püspöktől. Ragaszkodnunk kell Krisztushoz bármi áron! Semmilyen ideológia, filozófia, gondolkodás, tanítás, rendszer nem terelheti el figyelmünket az igaz és helyes útról, a krisztusi útról, s ebben segítségünkre siet Szent Balázs püspök, akit rá akartak bírni arra, hogy tagadja meg hitét püspök létére.” Fontos, hogy minket, mustármagnyi közösséget a világ csábításai, gonoszságai, erkölcstelenségei ne tereljenek le a helyes útról, az egy és örök krisztusi útról. A sötét oldal ma is jelen van. Kiemelte: Örülni kell, hogy van olyan kisded nyáj, amely éhezik és szomjazik a krisztusi tanításra.

A szónok rámutatott arra, hogy azok számára, akik Isten nélkül élnek, önként megtagadják hitüket, lemondanak a krisztusi életről, az élet siralomház. Hűségessé kell lennünk keresztényi mivoltunkhoz! – hangsúlyozta Mezei András keszthelyi plébános.

Hírdetés

Azt is kiemelte tanításában, hogy fontos a szentek tisztelete, akik példáját követni tudjuk, hiszen ez erőt és reményt ad hitünkben, utunk során.

A prédikáció végén elhangzott: „Fontos, hogy a hangunkkal, a beszédünkkel jól gazdálkodjunk!” El kell gondolkodnunk azon is, hogy mi őszintén, szeretetből érdeklődünk-e, együttérzünk-e másokkal, vagy csak félvállról, lenézően, érzelemmentesen beszélünk testvéreinkkel.

A szentmise végén megáldott gyertyákat osztottak a híveknek.

A jelen lévő atyák balázsáldásban részesítették a szentmisén részt vevő híveket.

Forrás és fotó: Halász Gábor/Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »