Kossuth-díjat kapott Mihály Gábor szobrászművész

A legrangosabb állami művészeti díjat vehette át a Lausanne-i Olimpiai parkban álló világhíró szobor, a Kerékpárosok alkotója.

MIHÁLY GÁBOR Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész 1942. szeptember 9-én született a partiumi Székelyhídon.

Hírdetés

1974-ben a Képzőművészeti Főiskolán Mikus Sándor és Somogyi József tanítványaként kapott diplomát. 1975-79-ben Derkovits-ösztöndíjas volt.
   
Köztéri és murális munkái a magyar történelem és az olimpiai gondolat megismertetését szolgálják. Sporttárgyú plasztikáin az erő, a dinamika jut kifejezésre. Ő alkotta a többi között Hidegkuti Nándornak, az Aranycsapat középcsatárának síremlékét. Reliefjein a síkok és a nagy, pozitív formák váltakozó ritmusa izgatja (Pannónia fríz – 1978, Zánka). Kővel, vassal, bronzzal dolgozik, a vörösréz lemezt maga munkálja meg. Számos díj elkészítése fűződik nevéhez.
   
Magyarországon és külföldön is több nagyméretű köztéri szobra található. Legismertebbek a Budapesten felállított Olimpiai Emlékmű (1996), a Hungaroring Kanyarulatok című festett acélplasztikája (1986), a Kerékpárosok című nagyméretű plasztika, amely Lausanne-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság parkját díszíti, Barátság című 3 méteres alkotása (1992) Szöulban, a Közlekedési áldozatok emlékműve Óbudán (1996), a Magyar Labdarúgó Szövetség centenáriumi emlékműve a budapesti Puskás Ferenc Stadionban (2000), Görgey Artúr szobra Révkomáromban (2018).

1999-ben a Százados úti művésztelepen létrehozta a Kék Daru galériát és művészeti műhelyt, ahol kortárs kiállításokat szervez, szimpóziumokat tart. Művészetéért 1979-ben megkapta a Munkácsy Mihály-, 1991-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) művészeti díját. 2011-ben Elnöki Érdeméremmel és „Budapestért” díjjal, 2012-ben Mednyánszky László- és Magyar Művészetért Díjjal tüntették ki. 2015-ben vehette át a MOB fair play a művészetben trófeát, 2017-ben a Magyar Érdemrend Tisztikereszt (polgári tagozat) kitüntetéssel ismerték el.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »