Kósa: ez egyfajta magyar csoda

Kósa: ez egyfajta magyar csoda

A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormány nem eszköztelen ugyan, de nincs lehetőség közvetlenül beavatkozni a magánszféra működésébe.

A bérrendezés lehetőségeiről és akadályairól, a munkanélküliség csökkenéséről és a külföldi munkavállalásról is véleményt mondott Kósa Lajos a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorban.

Kósa Lajos a Vasárnapi Újság című műsorban hangsúlyozta: a kormány folyamatosan nyomást gyakorol a versenyszférára a béremelések érdekében, de ebbe az állam a piacgazdaság egyensúlya miatt csak korlátozott mértékben szólhat bele.

A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: 4 millió 300 ezer fölött van a foglalkoztatottak száma, és ha ehhez hozzávesszük az unióban dolgozó mintegy 340 ezer magyar munkavállalót, akkor el lehet mondani, hogy hazánk nagy lépést tett a teljes foglakoztatás felé.

Teljes képtelenségnek nevezte az ellenzék azon állítását, hogy a rettenetes magyar bér-, munkahelyi és életviszonyok, a kilátástalanság miatt menekülnének el emberek az országból. Ha ez így lenne, akkor ugyanez lenne az oka, hogy több mint másfél millió német nem a saját hazájában dolgozik. A 350 ezer külföldön dolgozó magyar munkavállalóból ráadásul 110 ezer napi vagy heti ingázó, emelte ki Kósa Lajos.

A kormány gazdaságpolitikája szerint nem segélyt kell adni, hanem munkát, hangsúlyozta a fideszes politikus. Azt kell megteremteni, hogy mindenki tisztességesen megéljen a munkából, és lássa, hogy a következő 20-30 évben is boldogulni fog, ha becsületesen dolgozik. A szociális ellátások mértékét el kell választani a munkával kereshető bér mértékétől, mert ez ösztönöz a munkavállalásra.

Hírdetés

Kósa Lajos kijelentette: a béremelkedés és a reálbér-emelkedés évek óta öt százalék fölötti szinten mozog, ami a fideszes politikus szerint hallatlan nagy eredmény. Hozzátette: a bérszínvonal most is folyamatosan emelkedik. Az év első nyolc hónapjában hét és fél százalékkal nőtt a piaci reálbér, és a folyamat már 44 hónapja töretlen, ezért most az a kérdés, hogy ezt ennél nagyobb szintre lehet-e még emelni.

Olyan béremelés azonban, amelyre az emberek azt mondják, hogy elégedettek a bérükkel, nem lesz, mert az emberek máshogy ítélik meg a keresetüket, magyarázta a Fidesz frakcióvezetője. Azt is meg kell nézni, hogy honnan indultunk. A velünk hasonló adottságú országok feltételrendszerével összehasonlítva Magyarország jól teljesít. Visszafizettük az IMF hitelt, csökken a munkanélküliség, rekordszintet ér el a foglalkoztatás,  az aktivitási ráta, növekszik a gazdaság – azt lehet mondani, hogy egyfajta magyar csoda van, jelentette ki Kósa Lajos.

A letelepedési kötvény felülvizsgálatának semmi köze a Jobbikhoz

A letelepedési kötvény felülvizsgálatának semmi köze a Jobbik elnökének bármilyen kijelentéséhez – mondta a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Kósa Lajos azzal kapcsolatban, hogy Vona Gábor közölte, a Jobbik csak a letelepedési kötvények kivezetése esetén járul hozzá az alaptörvény módosításához, hangsúlyozta: a kormány jóval korábban elrendelte a letelepedési kötvény egész konstrukciójának felülvizsgálatát. Tudni szeretné ugyanis, a letelepedési kötvény hogy „teljesített”, fennállnak-e még azok az okok, amelyek miatt ez a konstrukció elindult, és kell-e változtatni rajta.

A kormánypárti frakcióvezető cáfolta azt a lapértesülést, miszerint azért csúszna az alaptörvény-módosítás elfogadásának november 8-ra tervezett időpontja, mert a kormány a letelepedési kötvények megszüntetését fontolgatja.

Mint mondta: az alaptörvény-módosítás „megy a saját maga útján”, akkor lehet a parlament elé terjeszteni, ha összeáll a kompromisszumos szöveg és megszületik a politikai kompromisszum, hogy minél többen meg tudják szavazni a módosítást.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »