Korrupcióellenes vagy magyarellenes szervezet?

Korrupcióellenes vagy magyarellenes szervezet?

A Transparency International (TI), berlini székhelyű szervezet nyilvánosságra hozta a Korrupció Érzékelési Index (CPI) 2023-as eredményeit. 180 vizsgált ország közül Magyarország lett a legkorruptabb uniós ország, Szlovákia pedig 54 ponttal a 47. helyen végzett, két hellyel magasabban, mint egy éve. Bár nem árt megjegyezni, hogy a rangsor a Heger- és az Ódor-kormány „aranyidőszakát” tükrözi, a Fico-kormány „lépései” a brüsszeli értelemben vett jogállamiság területén majd csak a következő jelentésre lesznek kihatással.

A CPI módszertanon nyugvó jelentés szerint Magyarország lett az EU leginkább érintett olyan országa, ahol a megvesztegetés ténye jellemzi a gazdasági, politikai és hivatali élet működését (sicc!). A kettős mércét alkalmazó szervezet állítólag figyelmen kívül hagy minden olyan pozitívumot, amely Magyarország mellett szól, és minden olyan negatívumot, amely az Európai Unió legnagyobb korrupciós botrányának kibontakozását sejteti.  

De hogyan, mivel és hol mérhető az országban a korrupció? Colstokkal vagy mérőszalaggal biztos nem…

Jó napot kívánok – kopognak be Magyarországon egy tanyán Kovácsékhoz a Transparency International magyarországi munkatársai, hogy megkérdezzék Juliska nénit és Gyula bácsit, hogy van-e náluk, a tanyán korrupció. Van biza, bár nem igazán tudom, hogy mit jelent ez a szó, és azt sem, hogy ki a rosseb hozta magukat ide, a világ végére, mert én még olyanról nem hallottam, ahonnan jöttek. Elismételné még egyszer? És Berlinből? Aztán mit keresnek itt? Magát a korrupciót? Nézzenek be a malacólba is, hátha odatévedt az az illető, napok óta elég fura hang jön ki onnan Röfitől és Döncitől. Mennyire fedi az igazságot, hogy tavaly a disznóölés után vittek az unokája osztályfőnökének kóstolót?  Vittünk hát, hogy ne legyen szegény hátrányosan megkülönböztetve az osztályban…

Aztán úgy három hete a tyúkok is alig tojnak, Kukori rájuk se néz, Kotkodáék hiába riszálják magukat előtte. Pedig a plébános úr igencsak várja a vasárnapi mise előtt a friss tojásokat. Megvesztegetik őt? Á, dehogy, csak megkérjük, hogy egyengesse nekünk a mennybe vezető utat.

Minek gyüttek ide? Felmérünk és elemzünk, ahogy kell (Brüsszelnek). Hogy mi van a faluban, például az óvodában, láttak-e már a kisgyerekek élőben korrupciót? Mit szólnak, amikor nincs kolbász a rakott krumpliban, vagy a töltött paprikát darált hús helyett inkább rizzsel tömik meg, és nem tiltakoznak-e, amikor az ízes palacsinta lekvár nélkül íztelen? Ki korrumpálódott ilyenkor le?

Hírdetés

Amióta az idősek otthonából hordják az óvodába a kaját, még rosszabb a helyzet, mivel már kétszintes a lenyúlás. Pedig egyébként az idősek otthona annyira otthonos! A kaja házias, a kiszolgálás szállodai, mosnak rájuk, főznek rájuk, sőt figyelembe veszik, hogy a lemenő napnak is van ereje, néha nyitva hagyják a szobaajtókat is… Aztán amióta dolgoztatják is az öregeket, azt állítják, hogy az otthonban nincs is korrupció, csak ráció! Kapálnak a veteményesben, szüretelnek, kaszálnak, leszedik a gyümölcsöt a fákról, bokrokról, befőznek, kifőznek, megfőznek, és árulnak mindent a piacon, aztán a bevételt szépen leadják, a legaktívabbak több vitamin pirulát kapnak érte.

Vannak, akik járnak előadásokat tartani, ők az otthon szellemi munkásai. Józsi bácsi egykoron tudományos szocializmust tanított az egyetemen, most arról tart előadást az otthonokat járva, hogy nem sokáig lesz már piacgazdálkodás, visszatér újra a tervgazdálkodás, ami a korrupció melegágya. Betervezek ennyit, lenyúlok annyit, többi a nyereség.

Pista bácsi politológus volt egykoron, EP és korrupció szakértőként most is járja az otthonokat, előadásokat tart.  Kedvenc brüsszeli hőse Eva Kaili, az EP alelnöke, akit az elsők között vették őrizetbe a brüsszeli korrupciós botrányban egy Katarral kapcsolatban indított nyomozás során, amikor éppen édesapjának adott át egy bőröndnyi pénzt egy szállodában.

Szereti az öreget, ne csodálkozzunk! Mint ismert, több jelenlegi és volt európai parlamenti képviselő, valamint egyikük asszisztense került rács mögé korrupció, pénzmosás és bűnszövetkezetben való részvétel előzetes vádjával. A belga rendőrség közlése szerint csaknem másfél millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban házkutatások során, a vádak szerint a politikusok milliós összegeket fogadtak el Katartól és Marokkótól, hogy számukra kedvezően alakítsák az európai döntéshozatalt. A botrány másik fő gyanúsítottja Pier Antonio Panzeri, volt EP-képviselő. A férfinál hatszázezer euró készpénzt találtak a házkutatás során, és ő fedte fel, hogy pontosan mely európai parlamenti képviselők kaptak ajándékokat és kenőpénzeket.

Döbbenetes az is, hogy a brüsszeli korrupciós botrány egy másik főszereplője, a belga Marc Tarabella is megszavazta az Európai Parlamentben azt a határozatot, amelyben politikai korrupcióval vádolják Magyarországot. Tipikus esete a rendőrért kiált a tolvaj történetnek.

Egyébként a korrupciós nemzetek rangsorolásáért felelős Soros-féle Transparency International készítette elő a Lánchíd hídpénz-botránnyal végződő felújítását is. A Közbeszerzési Hatóság nyilvántartása szerint a Transparency magyarországi szervezetének nem volt akkreditált közbeszerzési tanácsadója, amikor a Lánchíd felújítási tenderének tisztaságát vizsgálta. Tehát úgy ellenőrizték a közbeszerzést, hogy arra a hatóság adatbázisa alapján nem volt szakképzett emberük. Miközben a Soros György által az elmúlt években százmilliókkal kitömött Transparency International nyílt hazugságokat terjeszt Magyarországról, addig az álcivil szervezet szánalmas módon asszisztált a Karácsony Gergely vezetése alatt lezajlott hídpénz-botrányhoz.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »