Korrupció elleni küzdelemre és demokráciaerősítésre érkeznek dollármilliók Koszovóba

Koszovó 34,7 millió dolláros támogatást kap az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségétől (USAID) az ország uniós integrációjának elősegítésére, a korrupció elleni küzdelemre és a demokrácia megerősítésére – közölte pénteken az Egyesült Államok pristinai nagykövetsége.

Washington 1999 óta kétmilliárd dollárral támogatta Koszovót. Ebből az összegből több mint egymilliárd dollárt az USAID adott. A 34,7 millió dolláros támogatás a kongresszus által jóváhagyott legutóbbi USAID-segély.

A koszovói USAID-programok célja, hogy minden állampolgár hatékony és kiszámítható módon férhessen hozzá az intézmények szolgáltatásaihoz, ezekért elszámoltathatóságot követelhessenek, és gyarapíthassák gazdasági és demokratikus lehetőségeiket – mondta Jeffrey Hovenier, az Egyesült Államok pristinai nagykövete.

Hírdetés

Vjosa Osmani koszovói köztársasági elnök az amerikai támogatással kapcsolatban kijelentette: a koszovói kormány USAID-del kötött megállapodása hozzájárul a korrupció folyamatos csökkenéséhez és a lakosság szükségleteire való válaszok hatékonyságának növeléséhez.

Koszovó 2008-ban vált függetlenné Szerbiától, kilenc évvel a NATO 78 napig tartó, Szerbia elleni légitámadásai után, amelyet az észak-atlanti szövetség a koszovói albánok elleni leszámolás megállítása érdekében hajtott végre. Az 1998-99-es koszovói háború alatt mintegy 13 ezer ember halt meg, többségében albánok. A nyugati nemzetek többsége elismerte Koszovó függetlenségét, Szerbia és a vele szövetséges Oroszország és Kína azonban nem.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »