Környezetbarát turizmusról tanácskoztak Zabolán

Környezetbarát turizmusról tanácskoztak Zabolán

Az idegenforgalom nem csak az autós tömegeket és az ezzel járó terhelést-szennyezést, a gyökeres változásokat jelenti: lehet úgy is vendégeket vonzani, hogy a helyi kulturális, természeti, gasztronómiai értékek a maguk eredetiségében maradjanak meg – derült ki azon a konferencián, amelyet Az ökoturizmus jövője címmel tartottak meg kedden a zabolai Mikes-birtokon. A nemzetközi részvétellel lezajlott eseményről a zabolai kastély marketingfelelőse, Albert Zoltán számolt be az alábbi sajtóközleményben.  

Június 21-én, kedden a zabolai Mikes-birtokon zajlott az Advantage Austria ügynökség, Ausztria bukaresti követsége és a Romániai Ökoturisztikai Egyesület szervezésében az Ökoturizmus jövője című konferencia. Az eseményen sok neves előadó mellett részt vett őexcellenciája Adel­heid Folie, Ausztria bukaresti nagykövet asszonya, valamint őexcellenciája Emil Hurezeanu, Románia bécsi nagykövete is. 

A vezérgondolatok dr. Christian Baumgartner fenntartható turizmusban doktorált svájci professzortól, illetve Andrei Blumertől, a Romániai Ökoturisztikai Egyesület elnökétől jöttek. Blumer húszéves tapasztalattal rendelkezik védett területek, kisvállalkozások és idegenforgalmi desztinációk fenntartható fejlesztésében, egyesülete egy nemzetközileg is elismert ökoturisztikai minősítési bizonyítványt alakított ki.

Hírdetés

A panelbeszélgetések során jó gyakorlatokat mutattak be, melyek környezetbarát módon értékesítik az erőforrásokat, legyen szó kulturális vagy természeti értékekről. Dragoș Anastasiu, az Eurolines csoport alapítója és a deltaszentgyörgyi Green Village tulajdonosa a gazdasági fenntarthatóság tükrében taglalta az iparág lehetőségeit. Iulia-Alexandra Mureșan, a Via Transilvanica fiatal szóvivője lendületes felszólalásban azt mutatta be, hogy egy ilyen gyalogos és biciklis ösvény milyen gazdasági fellendítő erővel bír, miközben környezetünket minimális mértékben terheli. Az épített örökségre támaszkodó, csökkentett ökológiai lábnyomot hagyó idegenforgalmi terméket, a 40 évre visszamenő Schlös­serstrassét  (Kastélyok útját) Andreas Bardeau egyesületi elnök mutatta be.

Charley Ottley brit forgatókönyvíró, előadó és idegenforgalmi promotor – a Wild Carpathia sorozat, valamint a Flavours of Romania megalkotója – cselekvésre biztatott. Arra hívta fel a figyelmet, hogy habár minőségi termékek vannak, nagyon kevés hangsúly van a reklámon, így elmaradnak a külföldi utazók. A gondolathoz csatlakozott Dragoș Anastasiu és Călin Ilie, a Romániai Hotelipari Szövetség elnöke, kiemelve, hogy külföldi reklám hiányában csak a hétvégék és ünnepi időszakok telnek meg romániai vendégekkel, akiknek tartózkodási ideje nagyon rövid.

A konferencia helyszíne nem volt véletlenszerű, hiszen a zabolai Mikes-birtok jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy ökoturisztikai desztinációvá váljon: amellett, hogy a Zabola Estate-ben, a történelemre támaszkodó butik-hotelben minimalizálják a nem újrahasznosítható anyagok használatát, biokertészetet is működtetnek, az idegenforgalmi vállalkozáshoz pedig szociális és kulturális jelleggel is bíró alapítvány is társul, valamint (három éve) a Conservation Transyl­vania névre keresztelt természetvédelmi program is. Amíg a Roy Chowdhury-Mikes Alapítvány néptánctábort, anyanyelvmegőrző programot és közjót szolgáló rendezvényeket szervez, addig a Conservation Transylvania élőhelymegőrző programon, vizes területek rehabilitáció­ján és őserdő fenntartásán fáradozik. Az említett programokban szerencsére sok a szinergia, mert Zabolának sikerült olyan partnereket megmozdítania, mint a Rainforest Connection (intelligens erdőőr program), a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a brassói Transilvania Tudományegyetem (kutatási programok), illetve Máté Bence világhírű természetfotós (vadfotózás).

A keddi konferencia záróbeszélgetésén részt vett a Romániai Hotelipari Szövetség elnöke, Călin Ilie, valamint Brassó megyemenedzsere, Alina Szász is, aki előrelépésekről számolt be az Olt mentén kialakítandó kerékpáros, kajakos útról, amiről Kovászna megye is régen beszél már. Talán ez az attrakciófejlesztés lehet a következő kistérségi kapcsolódási pont. 


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »