Kormányra kerülhet az Osztrák Szabadságpárt

Kormányra kerülhet az Osztrák Szabadságpárt

A Breitbart London tudósítója Barbara Kolm igazgatóval készített interjút az osztrák választásokról, a tömeges bevándorlásról, és az osztrák gazdaság előtt álló kihívásokról.

Kolm szerint a legjobb eredmény az lenne, ha a két fő jobboldali párt, a bevándorlásellenes, populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), és a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) kötne koalíciót, hogy a „legnagyobb szabadság legyen Ausztriában”. (A közvélemény-kutatások és az osztrák politikai elemzők is egy ÖVP-FPÖ koalícióra számítanak a vasárnapi választás után.)

„Az elmúlt évtizedben az FPÖ megmutatta, hogy a párt támogatja leginkább az egyéni és vállalkozói szabadságot”

 – mondta Kolm.

Megjegyezte: amíg az „új ÖVP” Sebastian Kurz vezetésével tartja magát kampányígéreteihez, a két párt koalíciója lenne a legjobb forgatókönyv.

„Mindkét párt gazdasági szakértelme közismert. Az FPÖ több ciklus óta reformokat követel. Ha meghallgatták volna őket, Ausztria ma sokkal kevesebb problémával küszködne, és jobb állapotban lenne”

 – tette hozzá.

Ausztria 2015 óta a migrációs válság és a tömeges bevándorlás fókuszában van, és bár a Hayek Intézet olyan libertariánus értékeket képvisel, mint a szabadpiac és a munkaerő szabad mozgása, Kolm ugyanakkor óvatos az ellenőrizetlen tömeges migrációt illetően.

„Libertariánus szemszögből nézve az emberek szabad mozgása a szabad társadalom előfeltétele, és a megállapodások tiszteletben tartásának kérdése. A bevándorlás is egy megállapodás. A bevándorlók elfogadják a fogadó ország törvényeit és hagyományait”

 – mondta.

„Tudom, hogy a veszélyben lévő embereket támogatni kell. Ez a nemzetek családjának első számú feladata, hogy támogassa a háborúk, üldöztetés, éhezés és más veszélyek elől menekülőket”

 – tette hozzá.

„De ez nem szükségszerűen jelenti azt, hogy mindenkit üdvözölni kell, aki azt mondja magáról, hogy menedékkérő és/vagy menekült. Különbséget kell tenni a háborús menekültek, migránsok és szociális juttatásokat keresők között”.

Az FPÖ erősen kritikus a migrációs válságot, valamint az osztrák kormány és az Európai Unió ebben játszott szerepét illetően. Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke a tömeges bevándorlás jelentős, csaknem nullára való csökkentését ígérte. Nemrég pedig méltatta a Brexit-népszavazást is, mivel szerinte Nagy-Britannia jobban jár az Európai Unió nélkül.

Az osztrák gazdaságot illetően Kolm azt mondta,

„rég esedékesek a strukturális reformok az adózás, a nyugdíjrendszer, az oktatás és egészségügy terén. A vállalkozásokról, amelyek munkahelyeket teremtenek, le kell venni a hatékonyságot akadályozó munkajogi szabályozások terhét. Röviden: ne pazarolják tovább az adófizetők pénzét”.

A Hayek Intézet egy bécsi központú gazdasági think tank, tevékenységük különböző közgazdászok munkáján alapul, köztük a névadó Nobel-díjas Friedrich-August von Hayekén, akit a neoliberalizmus atyjának tartanak. Két éve a Hayek Intézet egy 35 állomásos európai túrája részeként Magyarországon is előadást tartottak, amelyről az Index írt akkor beszámolót.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »