Körkép.sk-hírlevél: A Szövetség ezúttal talán elkerülte a Magyar Fórum nevű aknát, de a baj már megtörtént

Körkép.sk-hírlevél: A Szövetség ezúttal talán elkerülte a Magyar Fórum nevű aknát, de a baj már megtörtént

Elindult a Körkép.sk hírlevele, amelyben a nap legfontosabb felvidéki, belpolitikai, háború, gazdasági eseményeit fogjuk kivesézni.

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá: 1. Simon Zsolt és a Szövetség útjai úgy tűnik végleg szétváltak. 2. Zelenszkijnek megüzenték nyugatról, hogy ő sem pótolhatatlan. 3. Finnország mától a NATO tagja lett, így megnézzük, hogy mit is jelent ez az orosz-ukrán háború folytatása szempontjából.

A mai híreket összeállította és azok magyarázatát megírta: Komjáthy Lóránt

A Magyar Fórum majd a Most-Híd platform és az Összefogás-platform kedden bejelente, hogy a Magyar Fórum mégsem kerül fel a Szövetség listájára. Első ránézésre kijelenthető, hogy a tárgyalás elvérzett a liberálisok közti pozícióharcban. Ám a felek határozottan az MKP-platformot is felelőssé tették a kudarcért. Mit jelent ez?

Simon Zsolt és a Magyar Fórum nem kerül fel a Szövetség listájára, és ezzel maradnak a jelenlegi erőviszonyok a Szövetségen belül, legalábbis egyelőre.

Hírdetés

A Most-Híd platform azonban a Magyar Fórummal folytatott tárgyalásokkal lényegében gyártott egy újabb politikai indokot arra, miért nem lehet Gyimesi Györgyöt felvenni a Szövetség listájára. Pontosabban, miért fogja ezt ellehetetleníteni. Azzal, hogy Sólymos László az MKP-platformot vádolta meg a megállapodás kudarcáért, lényegében azt üzente: ha a mi szándékunk a Magyar Fórummal az MKP miatt nem jöhetett létre, akkor a konzervatív platform se ugráljon, ha a Most-Híd elutasítja Gyimesit.

Így végeredményben mégiscsak minden Gyimesi Györgyről szól. Illetve arról, hogy a Most-Híd igyekszik saját feleslegességét elrejteni. Ha ugyanis Gyimesi felkerülne a listára, és bejuttatná a parlamentbe a Szövetséget, az azt jelentené, hogy jövője a felvidéki magyar politizálásban csak a konzervatív iránynak van – Sólymosnak, Rigónak, és ideológiai társaiknak nincs.

A baj ettől függetlenül megtörtént. Emlékezzünk vissza, milyen károkat okozott az MKP hitelességében, mikor 2019 nyarán tárgyalásokba kezdett a Most-Híddal, méghozzá olyan feltételek mellett, amely sok jóérzésű magyar választónál kiverte a biztosítékot. Egyenes adásban vádolta meg a Most-Híd „piszkos pénzekkel” az MKP-t, az pedig csak szótlanul tűrte a vádakat attól a párttól, amely Bugár Béla vezetésével a Smerrel együtt kormányozva korrupciós ügyek tömkelegét hagyta maga után. Az MKP-platformnak sokat kell majd dolgoznia azért, hogy ezt a felesleges és ártó szándékú közjátékot feledtesse a választókkal.

A Most-Híd félelmei a vegyespárti ideológia megszűnésének kapcsán viszont teljesen jogosak. Gyimesit azért nem engednék fel a listára, mert …

A cikk tovább folytatódik – Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd!

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »