Korkedvezményes nyugdíjat és rekreációs időszakot adnának a megterhelő szakmákban dolgozóknak

Korkedvezményes nyugdíjat és rekreációs időszakot adnának a megterhelő szakmákban dolgozóknak

Olyan rugalmas nyugdíjrendszerre van szükség, amelyben helyet kap a fizikailag különösen megterhelő szakmákban a korkedvezményes nyugdíj, a lelkileg nehéz hivatások esetében a rekreációs időszak, és az állami rendszer keretein belül az önkéntes nyugdíjpénztár is – mondta el Sneidet Tamás egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen.

A Jobbik alelnöke szerint hibás lépés volt a nyugdíjjárulék adóteherré való átminősítése, mert ez által a munkáltatók által befizetett összeget nem csak a nyugdíjrendszer finanszírozására költhetik, hanem lényegében arra, amire akarják. A politikus hangsúlyozta, hogy kormányra kerülve visszavonják ezt a rendelkezést.

A Jobbiknak ezen felül számos egyéb elképzelése is van a nyugdíjrendszerben szükséges változtatásokról.

Hírdetés

  • Bevezetnék a valódi egyéni számlát, amelyben a munkaadó és a munkavállaló által fizetett járulék külön szerepelne.
  • Lehetőséget teremtenének az önkéntes nyugdíjpénztári megtakításra, ám a korábbi magánkézben levő biztosítók helyett az állami rendszer keretein belül.
  • Néhány speciális szakmában 35 év munkaviszony után visszaállítanák a korkedvezményes nyugdíjat, ám figyelembe vennék a technikai fejlődést is, hogy ebbe a kategóriába csak azok a foglalkozások essenek bele, amelyek napjainkban is jelentős folyamatos megterheléssel járnak.  Ennek fedezetét a munkaadók által fizetett 13 százalékkal magasabb járulék biztosítaná.
  • A komoly lelki megterheléssel járó hivatásokat űzők – például a szociális ágazatban dolgozók – számára akár több hónapos rekreációs időszakot tennének lehetővé, hogy megelőzzék a kiégést, és az ebből fakadó mentális, vagy egészségügyi problémákat.
  • 40 év munkaviszony után minden férfinak megadnák a nyugdíjba vonulás lehetőségét.

A Jobbik szakembereinek számításai szerint Férfiak40 bevezetése a nyugdíjkassza következő évtizedekben várható bevételei is elegendő fedezetet jelentenének, sőt, számításba kell venni azokat a szociális ellátásokat, és közmunkabért is, amelyeket a hamarabb nyugdíjba vonult férfiak után nem kellene fizetni. Sneider hangsúlyozta azt is, hogy a jelenlegi, a férfiak számára rendkívül kedvezőtlen kortábla miatt (a nyugdíjkorhatárt elérő férfiak átlagosan négy évvel hamarabb halnak meg, mint a nők) negyven éves munkaviszony utáni feletti nyugdíjaztatásuk nagyjából csak a felébe kerülne, mint a nőké.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »