Korai zöldséghajtatás – Melyek a sláger-fajták Ugocsában?

Korai zöldséghajtatás – Melyek a sláger-fajták Ugocsában?

Az új zöldséghajtatási szezon indulásával nagyon sok termelő részéről felmerült a fajtaválasztás kérdése. Többségüknél ezt valóban a váltás szándéka indokolja, azonban nagyon sokan vannak, akiket „csak” a kíváncsiság vezérel. Természetesen ez nem rossz értelemben vett kíváncsiság, hanem egyfajta információszerzés a várható piaci viszonyokra való felkészüléshez. Mivel sokakat érintő kérdésről van szó, utána érdeklődtem azoknál, akiknél a leghamarább összegződnek ezek az adatok: a vetőmagot forgalmazó ugocsai gazdaboltosoknál.

Mindenképp bizakodásra ad okot, hogy – a helyi gazdaboltok vetőmagforgalma szerint – nem lanyhul a gazdák termelési kedve. Az eladott vetőmag mennyisége a tavalyihoz képest nem csökkent, sőt, több esetben növekedés figyelhető meg. Például jelentősen megnőtt a hajtatási karalábéból eladott vetőmag mennyisége. Az egykor szinte csak az uborka-hajtató gazdák által, köztes növényként hajtatott zöldséget előszeretettel hajtatják a Zaricsa környéki kertészek is. Jó hír, hogy elsősorban nem(!) a kárpátaljai piacokra szánják a portékájukat, hanem a hágón túli nagyvárosokba. Ezek szerint sikerült ott is megkedveltetni a korábban kárpátaljai (magyar) különlegességként elkönyvelt zöldséget. Nem a hajtatási zöldségek körébe tartozik ugyan, de érdekes megemlíteni, hogy újra slágernövénnyé kezd válni a szilvaparadicsom, de terjed a dinnye és a sárgarépa termesztése is. Ehhez nagyban hozzájárult a szállítási költségek megugrása, így ezeket a zöldségféléket nem érdemes nagyobb távolságokról (főleg Herszon megyéből) ide szállítani.

Annak ellenére, hogy a tavalyi év karantén-időszakát talán leginkább ez a két zöldségféle sínylette meg, számottevően nem csökkent az idei szezonra eladott vetőmag mennyisége ezekből a zöldségfélékből sem. Retekből vidékünkön a elsősorban az Enza Zaden fajtáit (Celesta F1, Vienna F1) valamint a Nickerson Zwaan  Diego F1  fajtáját vásárolták a gazdák.

Korai káposztából ugyan továbbra is a Rijk Zwaan cég Jetma F1 fajtája a piacvezető, de nagyon sokan keresték a Syngenta cég Miror F1, valamint a Seminis cég Rapidion F1 fajtáit. Az áttérés okát sokan a változó éghajlat számlájára írják. Az utóbbi fajták talán valamivel jobban tolerálják a kora tavaszi időszakban egyre gyakoribbá váló, hosszabb-rövidebb ideig tartó rendkívül meleg időszakokat.

Kétségtelen, hogy vidékünkön továbbra is az uborka hajtatása számít a legstabilabb primőr ágazatnak. A fűtött fóliás termesztéssel foglalkozó gazdák többsége ugyan kb. 10-15 nappal későbbi kiültetési időponttal tervez, de a termesztési felület várhatóan a tavalyi szinten marad, vagy akár valamelyest meg is haladhatja azt. A későbbi ültetési időpontot a tavalyi év „fekete áprilisa” mellett az is indokolhatja, hogy a pravoszláv húsvét nagyon későn, május elején lesz.

Ami a fajtákat illeti, talán ennél a zöldségfélénél a legváltozatosabb a kép. Mivel a gazdák többsége ismerőseik tapasztalata alapján választ fajtát, falvanként, vagy „kapcsolati körönként” (rokonsági, ismeretségi kör) alakulnak ki gócpontok egy-egy fajta tekintetében.

Az eladott vetőmag mennyisége alapján tartja a pozícióit a Bejó cég „A”- betűs fajtái: az Anzor F1, az Artist F1, valamint az Amur F1.  A Seminis cégtől továbbra is a Mirabella F1 és a CV 4097 F1 nevű fajták a legkeresettebbek. Az Enza Zaden cég egykor népszerű Bjorn F1 nevű fajtáját már Severin F1 néven forgalmazzák, remélhetőleg nem rosszabb tulajdonságokkal. Továbbra is sokan termesztik a Yuksel cég Capricorn F1 fajtáját, a Syngentától az Ecol F1-et, vagy a Rijk Zwaantól a Kibria F1-et.

Hírdetés

A hajtatási paradicsom tavaszi termesztése nagyon sok termelőnél amolyan kényszermegoldás az uborka tőhervadása miatt. Talán ennek is köszönhető, hogy mind több gazda tér vissza, vagy fog bele a korai paradicsom hajtatásába. A fajtaválasztás szempontjából itt is érvényesül az „egy falu egy nóta” elv, azaz a fajták elterjedésében gócpontok kialakulása.

A folytonnövő fajtákból a Syngenta cég Boderin F1  és a Barabin F1 hibridjei, valamint a Bejo Zaden cégtől a TajvoF1 hibrid a leg keresettebbek.

Az „alacsony” (determinált és féldeterminált) fajtakörből továbbra is sokan termesztik a moldován Primadonna F1-et, a Syngentától a Kaponet F1-et, valamint a Clause cégtől a Kasta F1 nevű hibridet.

Egyre többen próbálkoznak meg ugyan a rózsaszínű paradicsom hajtatásával, azonban az összmennyiség tekintetében ez még nem számottevő.

A vetőmagot forgalmazó gazdaboltok tapasztalatai alapján a Clause cég Hercules F1 hibridje a legnépszerűbb a vidékünkön. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ennek a növénynek a termesztése főleg a Zaricsára koncentrálódik, s az ottani termelők nagy része vagy közvetlenül az ukrajnai nagykereskedőktől, de sok esetben külföldről szerzik be a vetőmagot.

Szeretnénk még egyszer nyomatékosan felhívni a gazdák figyelmét, hogy a fent megnevezett fajtákat nem reklámozási célból neveztük meg! A konkrét fajtaválasztás kérdésében támaszkodjanak a környékbeli gazdák tapasztalataira, valamint a szakemberek tanácsaira.

Gál István falugazdász, Pro Agricultura Carpatika Alapítvány


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »