Korai a győzelmi mámor a baloldalon

Korai a győzelmi mámor a baloldalon

Az újpestivel szemben a veszprémi hagyományosan jobboldali körzet, a IV. kerületben pedig az összes választópolgár több mint 84 százaléka nem a győztesre szavazott – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő a hétfői Ma reggelben.

Az MSZP jelöltje nyerte az újpesti időközi országgyűlési képviselő-választást a szavazatok 98,79 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint. Horváth Imre a szavazatok 50,62 százalékát szerezte meg. Hollósi Antal Gáborra, a Fidesz-KDNP jelöltjére a választópolgárok 30,67 százaléka, míg Urbán Flóriánra, a Jobbik jelöltjére 9,82 százaléka szavazott, Kanász-Nagy Mátét, az LMP jelöltjét 5,04 százalékuk támogatta. A főváros 11. számú országgyűlési egyéni választókerületében Kiss Péter szocialista képviselő halála miatt kellett időközi országgyűlési választást tartani. A nem végleges összesítés szerint valamivel több mint 26 ezren voksoltak.

Hírdetés

Az MSZP szerint bebizonyosodott, hogy demokratikus keretek között is legyőzhető a Fidesz. A Demokratikus Koalíció úgy véli, az időközi választás eredménye arról tanúskodik, hogy egyre többen ábrándulnak ki Orbán Viktorból és kormányából. A Fidesz szerint az újpesti időközi választáson a várakozásoknak megfelelően minden maradt a régiben, az MSZP meg tudta tartani azt a mandátumot, ami eddig is az övé volt.

A papírforma érvényesüléséről beszélt a hétfői Ma reggelben Tuzson Bence, a Fidesz országgyűlési képviselője is, aki egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a részvétel rendkívül alacsony volt, és az összes választópolgár több mint 84 százaléka nem a győztesre szavazott, az MSZP-re pedig 40 százalékkal kevesebben voksoltak, mint áprilisban. A Fidesz is veszített 4,5 százalékot áprilishoz képest, ám ennek a választásnak nem volt tétje a jobboldalon, ha a baloldal nyer, nem változik semmi, nem befolyásolja a parlamenti arányokat, és az emberek is így gondolhatták – magyarázta Tuzson. Persze az alacsony részvételben az is szerepet játszhatott, hogy egy negyedik választásra már nehéz rávenni az embereket – tette hozzá a politikus, aki gratulált a győztesnek, és mindenkinek köszönetet mondott, aki részt vett a voksoláson.

Arra a baloldali felvetésre, hogy ha februárban Veszprémben, ahol Navracsics Tibor uniós biztos helyére választanak képviselőt, nem a kormánypárt nyer, oda a kétharmada, a fideszes képviselő úgy reagált: az újpestivel szemben a veszprémi hagyományosan jobboldali körzet, így mindenképp óvná a szocialistákat a győzelmi mámortól. A mostani eredmény egyébként semmiben nem befolyásolja a februári időközi választásra való felkészülést, mert időben és térben is nagyon messze van a két voksolás egymástól – tette hozzá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »