Korábban tartják az éjféli miséket a járványügyi intézkedések miatt

Korábban tartják az éjféli miséket a járványügyi intézkedések miatt

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében foganatosított intézkedések miatt jóval éjfél előtt tartják meg idén a hagyományos karácsonyi „éjféli miséket”.
A nagyváradi római katolikus egyházmegye közleményben tájékoztatott arról, hogy szenteste az éjszakai kijárási korlátozások miatt a hagyományos orgonakoncert elmarad, a szokásos éjféli szentmisét pedig egy korábbi időpontban mutatják be. Két lehetőséget is felajánlanak a híveknek: 18 órakor az idősebb híveknek, majd 20 órakor a családoknak és fiatalabb híveknek mutatnak be szentmisét a székesegyházban.

Hasonlóképpen korábbi időpontokban kezdődnek az ünnepi szentmisék a gyulafehérvári, a szatmári és a temesvári egyházmegyéhez tartozó templomokban is, a részletes szertartásrend megtekinthető az egyházmegyék honlapján.

Fontos, hogy a romániai egyházak és a vallásügyi államtitkárság közötti egyeztetések eredményeként a templomok nyitva lesznek, a híveknek nem kell kint fagyoskodniuk a szertartás idején.

Hírdetés

A megállapodás értelmében ugyanakkor a templomokban tartani kell a két méter távolságot, kint pedig a másfél métert. A kiskorú gyerekek a szülők mellett maradhatnak.

Kötelező a maszk helyes viselése, a kézfertőtlenítés,

azoknak pedig, akik a betegség tüneteit érzik, azt tanácsolják, hogy maradjanak otthon.

Az egyházak illetékesei kötelesek a szertartást követően a helyiséget fertőtleníteni, és azt tanácsolják nekik, hogy lehetőség szerint végezzenek több misét, hogy mindenki a szentségekhez járulhasson, a gyóntatást pedig olyan helyeken szervezzék meg, ahol lehet szellőztetni, fertőtleníteni.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »