Kőóriások darabjaira bukkantak Szardínián

Mont’e Pramánál az 1970-es évek közepén fedezték fel az első ősi szobrokat.

Ősi szobrok töredékei kerültek elő a szardíniai Cabras közelében, a Mont’e Prama nekropoliszból – számol be az ANSA angol nyelvű kiadása. A maradványok a nurági kultúrához köthetők. A régészek két ökölvívó torzóját, egy pajzsot, egy fejet, lábakat és egyéb testrészeket tártak fel – írja a National Geographic-ra hivatkozva a Hirado.

Mont’e Prama hatalmas szobrairól ismert, az alkotások katonákat és bokszolókat ábrázolnak.

Dario Franceschini kulturális miniszter izgatottságát fejezte ki a mostani felfedezés miatt. A szakértők április 4-én kezdték meg legújabb ásatásukat, a csapat az adatok tükrében megerősítette, hogy a nekropolisz dél felé terül el, a sírokat pedig egy nagy temetői út szegélyezi.

Hírdetés

Alessandro Usai, a feltárásokat 2014 óta vezető régész szerint az eredmények igazolják, hogy jó úton haladnak a kutatók.

Az 1970-es évek közepén a véletlennek köszönhetően találták meg az első, óriási ökölvívókat ábrázoló szobrokat. A mostani két alkotás eltér ezektől a leletektől, és inkább azokra emlékeztetnek, amelyeket 2014-ben fedeztek fel nem messze.

A szobrok mészkőből készültek, ezért törékenyek, kiemelésük nem lesz egyszerű.

Mont’e Prama az időszámítás előtti 12. században alakulhatott ki. A korabeli átlagmagassághoz mérve nagy, akár 2,5 méteres szobrok az időszámítás előtti 11-8. századra datálhatóak. Az, hogy a megjelenített személyek kik voltak, és miért pusztultak el, nem tisztázott. Usai arra gyanakszik, hogy a szobrok egyenként, maguktól dőlhettek le, mivel nem voltak jól kiegyensúlyozva.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »