Könyvhónap – Online Könyvtári Roadshow-val, az SZMKE szervezésében

Könyvhónap – Online Könyvtári Roadshow-val, az SZMKE szervezésében

Idén márciusban, a könyvhónapban a világjárvány miatt elmaradnak a személyes jelenléten alapuló könyvtári rendezvények. Hiánypótlásként a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete március 15-19. között, a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával, online térben rendezi meg az eredetileg 2020 őszére tervezett ötnapos szakmai rendezvénysorozatát, a Könyvtári Roadshow-t és annak kiegészítő programjaként az SZMKE elnökségének tisztújító közgyűlését.

„Az egyesületünknek az utóbbi években száz körüli tagja lett. Miközben egyesek nyugdíjba mennek, újabb tagokokkal gyarapodunk. Miután Kecskés Ildikó elnökünk november végén lemondott tisztségéről, azóta elnökként én irányítom a munkát. Roncz Melinda a titkárunk, Kovačic Gizella pedig a pénztárosunk. A közelgő online tisztújító közgyűlésünkön az eddigi 4 helyett, reményeink szerint, 7 elnökségi tagot választunk meg, s a március végi alakuló ülésen az új elnökségi tagok egymás között döntik el, hogy ezentúl majd ki milyen tisztséget tölt be“ – mondta el a Ma7-nek Egyházi Dóra.

Azt is megemlítette, hogy az egyéni tagokon kívül a Nagykapos és Vidéke Társulás, valamint a dunaszerdahelyi Családi Könyvklub csoportos tagként támogatja a tevékenységüket:

Egyébként a nagykaposi Magyar Házban könyvtár is van. Az említett társulás pedig korábban az egyik képzésünkhöz helyszínt is biztosított“.

Hangsúlyozta: az 5 eurós évi egyéni és a 10 eurós évi csoportos tagdíj befizetői hozzájárulnak a pályázatokkal kapcsolatos költségeik és a számlavezetési díj fedezéséhez, ők pedig cserébe valamennyi rendezvényükről és egyéb fontos tudnivalókról tájékoztatják a tagjaikat.  

Majd a hétfőn kezdődő, ötnapos Online Könyvtári Roadshowra hívta fel az érdeklődők figyelmét: „Mivel ősz óta hiába számítunk a járványhelyzet enyhülésére, ezért elhatároztuk, hogy a könyvhónapban nem a tervezett személyes jelenléttel, hanem online térben tartjuk meg a halogatott roadshow-t. Március 15-től minden nap más-más előadó kap szót, s az előadásokon kívül workshopokra, órabemutató foglalkozásra, tankönyvbemutatóra, kérdezz-felelekre is sor kerül. Az általunk alaposan átgondolt, sokszínű programban minden könyvtártípus munkatársai megtalálhatják a nekik való témát“.

Hétfőn Az SZMKE jelene és tervei a jövőre nézve címmel Egyházi Dóra előadása hangzik el.

Hírdetés

 Bemutatja a többségében magyarlakta, hazai települések könyvtáraira vonatkozó, 2019-es évi kutatás adataikat is. Majd …ahogy az égitestek találkoznak a végtelen térben… címmel biblioterápiás foglalkozást tart, a 120 évvel ezelőtt született Márai Sándor egyik írásán keresztül, miközben a fejlesztő biblioterápiás módszer kulisszatitkaival is megismerkednek a résztvevők.  

 Kedden Múltunk emlékei az online világban – Digitalizált tartalmak a Fórum Intézet honlapjain címmel Roncz Melinda, a Fórum Kisebbségkutató Intézet Bibliotheca Hungarica igazgatója digitalizált tartalom-gyűjteményét mutatja be.

Azután a Digitálisnyomozó-képzés: Online tartalmak felhasználása a könyvtárban című workshopja következik, nem csak helytörténettel foglalkozóknak, hanem mindazoknak, akik jobban szeretnének eligazodni a virtuális világban. 

Szerdán a budapesti Péterfi Rita, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum főigazgatója a változásban rejlő lehetőségekről tart előadást. Azt is elmondja, hogy  az általa irányított országos szakkönyvtár – az OPKM – milyen új szolgáltatásokkal, például webináriumos képzéssel, chatkönyvtáros tájékoztatással, a kitelepüléses kölcsönzéssel és a telephelyek közti könyvkölcsönzéssel tartja a lépést a felhasználói igényekkel. A Szervezetfejlesztés: saját lehetőségeink számbavétele a fejlődés érdekében című workshopja során fény derül a résztvevő könyvtárak együttműködési lehetőségeire.

 Csütörtökön Csépányi Zoltán, az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár könyvtárosa Mondd meg Te az országnak, mit érdemes olvasni! című előadásában majd a Nagy Könyves Beavatás című országos olvasásnépszerűsítő kihívásról is beszél.

Az általa vezetett Kérdezz-felelek során pedig új ötleteket, tippeket ad a könyvtártagok toborzásához. 

 Péntekre Simon Krisztina, a Könyvtárostanárok Egyesületének budapesti elnöke Könyvtárhasználati foglalkozások módszertana – tankönyvbemutató című előadását tervezik. Olyan adaptációs ötletek is elhangzanak, amelyek az iskolai könyvtárat  vagy az információs műveltség fejlesztéséhez szükséges órakeretet nélkülöző intézményekben is megvalósíthatók. Aztkövetően inspiráló órabemutató foglalkozást tartanak. A Kérdezz-felelek során pedig konkrét eseteket és hozzászólásokat beszélnek meg a jelenlevők. 

Végül Egyházi Dóra leszögezte: „A kiscsoportos, legfeljebb 12 fő részvételével megvalósuló workshopokra a www.szmke.sk oldalon március 12-ig kell regisztrálni, majd a regisztrálók e-mailben kapják meg a szükséges részvételi linket. Az előadásokat, órabemutatókat, Kérdezz-felelekeket azonban az online csatlakozás után bármennyi érdeklődő meghallgathatja – megnézheti“.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »