Könyv, amelyik elpusztíthatta az emberiséget

Könyv, amelyik elpusztíthatta az emberiséget

Vannak olyan kéziratok, amelyek az egész emberiséget veszélyeztethetik. Az egyik ilyen kézirat címe: Forradalom tudomány révén, avagy a háborúk vége. Mihail Filippov orosz tudós volt ennek a kötetnek a szerzője, amelyet a cári titkos rendőrség megsemmisített és a kéziartot soha nem publikálták.
Mihail Filippovot holtan találták egy éjjel laboratóriumában 1903 októberében. Kósza hírek szerint II. Miklós cár parancsára gyilkolták meg. A rendőrség elkobozta a tudós minden iratát, többek között az „átkos” kéziratot.

Filippov az elektromágneses hullámokat kutatta, kísérleteket hajtott végre a robbanás energiájának továbbítása terén. A Szankt-Petyerburgszkije Vedomosztyi lapba küldött levelében a tudós a következőket írta:

Hírdetés

Fiatalkoromban olvastam Buckle-től, hogy a lőpor feltalálásának köszönhetően a háborúk kisebb vérontással jártak. Azóta az a gondolat foglalkoztatta agyamat, hogy fel kellene találni valamit, ami szinte ellehetetlenítené a háborút. A napokban felfedezést tettem, amelynek gyakorlati megvalósítása tulajdonképpen megsemmisíti a háborút. A robbanási hullám elektromos úton való térbeli továbbításának módjáról van szó, akár ezer kilométer távolságra is. Így, például, Pétervárott robbantva, a robbanás hatóerejét Konstantinápolyra lehetne átadni. A módszer csodálatosan egyszerű és olcsó. Azonban az ilyen hadviselés esetén a háború gyakorlatilag képtelenséggé válik, ennélfogva felfedezésem véget vetne a háborúnak. A részleteket ősszel teszem közzé az Tudományos Akadémia emlékkönyvében.

A publikáció a tudós 301. tudományos munkája lett volna. Filippov műve nem volt elméleti jellegű, valóban csodálatos felfedezést tett. És ha érkezett volna közzétenni kutatásai eredményét és azt felhasználták volna az I. világháború során, a világot bizonyára katasztrófa várta volna. Egyszóval, II. Miklós cár a pusztulástól mentett meg az emberiséget azzal, hogy utasítást adott Filippov és műve megsemmisítésére.

Mihail Filippov csodálatos személyisége nagy érdeklődést vált ki: a tudomány népszerűsítője, tudós, író, kísérletező, meggyőződéses forradalmár, akit II. Sándor cár meggyilkolása óta megfigyelés alatt tartott a rendőrség. Filippov háromkötetes Enciklopedikus szótár-t állított össze, megalapította Oroszország első komoly tudományos-ismeretterjesztő folyóiratát, a Naucsnoje Obozrenyije-t (Tudományos Szemlét), lefordította franciára Mengyelejev Kémia alapjai c. művét. Csodálatos elme volt, több tudományág kereszteződésének területén folytatott kutatásokat. Az „átkozott” kézirat kulcs volt a mai felfedezésekhez, de egyben sok halál oka is lehetett.


Forrás:hungarian.ruvr.ru
Tovább a cikkre »