Kőnig Mórra emlékeztek az ipolyviskiek

Kőnig Mórra emlékeztek az ipolyviskiek

Szentmisével és az 1848/49-es forradalomra  és szabadságharcra való emlékezéssel zárult le Ipolyvisken az a háromnapos eseményfolyam, mely során a község híres szülöttjére Kőnig Mórra emlékeztek. A március 17-e és 19-e között megvalósuló rendezvényen volt rendhagyó történelemóra, előadás, könyvbemutató valamint a márciusi eseményekhez köthető korabeli fegyvereket is felvonultató kiállítás is.

Vasárnap délelőtt Lormusz János esperes-plébános mutatott be ünnepi szentmisét Kőnig Mór születésének 200. évfordulója alkalmából az Antióchiai Szent Margit-plébániatemplomban. Az egyházi alkalmat követte az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett kis megemlékezés.

A templom melletti parkban Baka Anita, az  Ipolyviski Katolikus Plébánia Közösség oszlopos tagja, a rendezvényfolyam főszervezője köszöntőjében kifejtette:

Majd röviden ismertette az elmúlt napokban megvalósult programokat.

A vasárnapi megemlékezésen Antal – Nyustin Ágnes, Ipolyvisk polgármestere tartott ünnepi beszédet. Széchenyi István gondolatmentére fűzve kifejtette: közös a múltunk, közös a jövőnk, s ez adja meg a hazaszeretet alapjait. „Ha erősen él egy szebb, szabadabb jövő reménye és képesek vagyunk együtt egymásra támaszkodva nekirugaszkodni a megvalósításnak, méltók lehetünk, méltók leszünk 1848 örökségének” – hangzott el a megemlékezésen.

A megemlékezés a tisztelet koszorúinak elhelyezésével illetve a korabeli öltözéket viselő szőgyéni nemzetőrök díszlövéseivel ért véget. Ezt követően a megemlékező közösség Juhász Gábor vezetésével megtekintette a kiállítást.

Mint írtuk, Ipolyvisk háromnapos programsorozattal emlékezett Kőnig Mórra. Pénteken rendhagyó történelemórára került sor. Az előadásokat három iskola tanulói hallgatták meg. A gyermekeket stílusosan Kossuth-kiflivel kínálták.

Szombaton nagy érdeklődés közepette valósult meg a hivatalos megnyitó. Többek között Kicsindi Enikő A nagysallói csata című kötetét mutatták be a kultúrházban. Ezt követően Baka Anita ismertette az ipolyviski születésű Kőnig Mór életét. A kultúrház adott otthont továbbá a forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó kiállításnak. Ezt Juhász Gábor helytörténész mutatta be a nagyközönségnek.

Kőnig Mór 1822. szeptember 22-én született Ipolyvisken. A gimnáziumot a pesti piaristáknál végezte, teológiai tanulmányait a bécsi Pázmáneumban hallgatta. 1845-ben szentelték pappá.

Hírdetés

A szabadságharc kezdetén a horvát betörések hírére a pesti önkéntesek közé állt, de a schwechati csata után, mint segédlelkész Vértesboglárra helyezték. Itt 1849. augusztus 17-én a magyar kormány proklamációjának kihirdetése miatt a felizgatott néptől bevádoltatván, Streith Miklós plébánossal együtt a császári seregek által elfogatott és a katonai törvényszék által javainak elvesztésére és 15 évi börtönre ítélték.

Először kötél általi halálra ítélték, végül Königgrätzbe vitték, ahol magánzárkában volt. Innen 1854 szeptemberében szabadult.

Később tanulmányi felügyelő és szemináriumi rektorhelyettes lesz Székesfehérváron.  1873-ban kanonok lett, majd 1876. júliusában budai főesperessé léptették elő. 1886. május 12-én Karlovy Varyban hunyt el.

Mint Baka Anita a Felvidék.ma-nak elmondta: Lormusz János esperes-plébános kezdeményezte a falu híres szülöttjére való emlékezést. Hozzátette, a megemlékezéssel egy picit késtek, ám méltóképpen szerettek volna megemlékezni róla.

Az Ipolyviski Katolikus Plébánia Közösség a lekéri Dudich Ferenc Polgári Társulással és a helyi községi könyvtárral közösen szervezte meg a rendezvénysorozatot.  Színes, ám az alkalomhoz illő programsorozattal készültek – jelezte a főszervező.

A kiállítással kapcsolatban kifejtette:

Juhász Gábor a lévai Barsi Múzeum és a komáromi Duna Menti Múzeum hathatós támogatásának köszönhetően állította össze az egyedülálló időszaki fegyverkiállítást.

Az eseményfolyam szakmai támogatói között meg kell továbbá említeni a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár gyűjteményigazgatóját, Mózessy Gergelyt, valamint Varga Mátyás segédlevéltárost. A szervezők segítségére volt továbbá Viszkó Levente, aki rendelkezésükre bocsájtotta Kőnig visszaemlékezéseit. Gyönyör János a családfakutatás terén nyújtott segítséget.

A hiánypótló jubileumi alkalom a közösségépítés mellett a helyi értékek feltérképezését, a múlt megismerését is szolgálta az Ipoly menti településen.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »