Komoly összegekkel motiválnák a fegyveres testületek tagjait Szlovákiában

Komoly összegekkel motiválnák a fegyveres testületek tagjait Szlovákiában

2025 januárjától átlagban 200 euróval magasabb lakhatási hozzájárulást kaphatnak a fegyveres testületek tagjai. Emellett javaslat készül egyszeri 5000 eurós hűségpénz, illetve toborzási hozzájárulás jóváhagyásáról – erről Boris Susko (Smer-SD) igazságügyi, és Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter beszélt csütörtöki sajtótájékoztatójukon. Robert Kaliňák (Smer-SD) miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter hozzátette, a tervek szerint a változások a hadsereget is érintik.

részletezte Susko azzal, hogy a maximumot fogják adni abból, amit az államháztartás jelenleg megenged. Azt is elmondta, a javaslatot Robert Fico kormányfő, a Smer-SD elnöke is támogatta.

Az igazságügyi miniszter szerint a törvény idén ősszel léphet életbe.

„Bízom benne, hogy ennek köszönhetően sikerül stabilizálni a börtönőrök számát, és javítani a fegyveres testületek tagjainak helyzetét”

mondta. A miniszter megjegyezte, hogy a Büntetés-végrehajtási Testületnek jelenleg 4700 tagja van és mintegy 300 ember hiányzik az állományból.

Az 5000 eurós hűségpénzt a fegyveres testületeknek azok a tagjai kaphatják meg, akik legalább 20 évet leszolgáltak, és még további három évre elkötelezik magukat. Belépési bónuszra azok lesznek jogosultak, akik legalább ötéves szolgálatra kötelezik el magukat.

Hírdetés

„Biztosan nem lesz elégedett mindenki, minden szakszervezet, mert egyeseknek talán az az érzése, hogy az államkassza felfújható”

jelentette ki Šutaj Eštok. A belügyminiszter egyúttal köszönetet mondott a szakszervezeteknek a konstruktív tárgyalásokért. Arról is beszámolt, hogy jelenleg 2872 rendőr hiányzik az állományból, a teljes létszám pedig 19 729 fő.

Robert Kaliňák védelmi miniszter rámutatott, hogy a fegyveres erők tagjainak jutalmazása több specifikumot is tartalmaz. A készülő törvénymódosítás elmondása szerint nem csak az anyagi, hanem a nem anyagi jellegű juttatások terén is több változást jelentene.

„Mindezek a változások hozzájárulnak ahhoz, hogy azok, akik már leszolgálták a magukét (…), készek legyenek arra, hogy még néhány éven keresztül átadják a tapasztalataikat a fiataloknak”

tette hozzá. Szavai szerint a hadseregnél jelenleg 4 ezer fő hiányzik az állományból.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »