Komoly munka zajlik Balatonnál, a strandolók is örülhetnek

Komoly munka zajlik Balatonnál, a strandolók is örülhetnek

Felújítják a Kis-balaton Vízvédelmi Rendszert, és új létesítményeket építenek a Lesence-rendszeren, illetve a kis vízfolyásokon.

A Balaton vízminőségét javító nagyszabású fejlesztést 2021 tavaszán kezdték el. A projekt megvalósulásával hosszútávon kezelhetőek a tó vízminőségét érintő problémák, és egyben a Balaton gazdasági potenciáljának megóvását is szolgálja – írja a magyarépítők.hu.

A beruházás során 14 balatoni vízfolyáson, a Lesence-szűrőmezőn és a kis-balatoni vízvédelmi rendszer nagy műtárgyainál végez új kotrási, műtárgyépítési és felújítási munkát. A beruházás teljes költsége 5,139 milliárd forint, melyet az Európai Unió és Magyarország Kormánya biztosít vissza nem térítendő támogatásként.

A Lesence rendszer (LOT1)

  • KÖV-csatorna (Kétöles patak, Nemesvitai árok, Lesence patak, Lesence szűrőmező helyszíneken): mederstabilizáció, sankolótér, átereszek, monitoring állomások építése.
  • Lesence-patak: sankolótér, áteresz, fenékduzzasztó, a Világos-patakot összekötő új csatorna, monitoring állomások építése.
  • Tapolca-patak: olajfogó műtárgy felújítása, uszadékfogó rács telepítése.
  • Kétöles-patak: olajfogó műtárgy felújítása, monitoring állomás építése.
  • Nemesvitai-árok: sankolótér kialakítása, monitoring állomások építése.
  • Lesence-szűrőmező: vonalas és felületi kotrások, fenékleürítő műtárgy építése és kivezető bukó műtárgyak felújítása.

A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer műtárgyai (LOT2)

Hírdetés

A kis vízfolyásokon létesített torkolati, torkolat-közeli műszaki létesítmények mára feltöltődtek vagy leromlott a műszaki állapotuk, ezért szükségessé vált reaktiválásuk, illetve rekonstrukciójuk. A projektben két vízszintszabályozó műtárgy teljes körű építészeti, gépészeti és villamos felújítása történik meg, a biztonságos és hosszútávon fenntartható üzemeltetés korszerű feltételeinek a megteremtésével.

Kis-vízfolyások műtárgyainak rekonstrukciója (LOT3)

  • Eger-víz: mederstabilizáció, áteresz, kőbukó, monitoring állomások és megközelítő út építése.
  • Lovasi-séd: meder kotrása, költősziget kialakítása, szádlemez verése, töltéskorona rekonstrukciója. Sankoló és megközelítő út építése. Leeresztő műtárgyak beton felületének illetve az acélszerkezeteinek felújítása.
  • Cinege-patak: mederburkolat rekonstrukciója, új hordalékfogó műtárgy építése, új uszadékfogó rács elhelyezése.
  • Kéki-patak: mederburkolat rekonstrukciója, új hordalékfogó műtárgy építése, kezelő lépcsők beépítése, új uszadékfogó rács elhelyezése.
  • Burnót-patak: új hordalékfogó műtárgy építése.
  • Örvényesi-séd: mederburkolat rekonstrukciója, új hordalékfogó műtárgy építése, régi uszadékfogó rácsok felújítása, ülepítő medence rekonstrukciós kotrása, gázlók, és betonburkolatok felújítása.

„Cégünk a projekt úgynevezett LOT2 részét már megvalósította, a felújított zsilipek műszaki átadás-átvételi eljárása 2023. március elején sikeresen megtörtént” – tájékoztatta a portált Fischer László, a Szabadics Építőipari Zrt. projektvezetője.

A projektről készült képek itt érhetők el.

Nyitókép: magyarepitok.hu

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »