Komoly bajba kerülhet Moldova a hó végére – nem tud fizetni a gázért az oroszoknak

Komoly bajba kerülhet Moldova a hó végére – nem tud fizetni a gázért az oroszoknak

Komoly probléma elé néz az orosz-ukrán konfliktushoz talán legközelebb eső Moldova. Az új hatósági gázárak nem fedezik az orosz gáz importárát, így hatalmas hiány gyülemlik fel. Most nagyon úgy fest, hogy nem fogják tudni kifizetni a Gazpromnak az augusztusi teljesítés előlegét.

A Gazprom és Moldova között korábban köttetett egy új szerződés, amelynek egyik kulcseleme, hogy az aktuális havi gázszállításért 50 százalékos előleget kell átutalni a Gazpromnak, természetesen az előző hónapban teljesített szállítás rendes ára mellett.

Hírdetés

Augusztus elején azonban a moldovai Moldovagaz pénzügyi átütemezést kért a Gazpromtól és az állami árszabályozási hivataltól (ANRE). Ez utóbbi azonban nem fogadta el a Moldovagaz fizetésátütemezési kérelmét, és jelenleg úgy néz ki a dolog, hogy a gázművekbe beérkező bevételek messze nem képesek fedezni az energiahordozó importárát. A kifizetetlen számlák összege mára 200 millió eurónak megfelelő moldovai leire hízott. A kormány is megerősítette, hogy nem lesz kompenzáció.

Moldova szándékosan teszi próbára a Gazprom ingerküszöbét. Ennek két oka lehet. Az egyik, hogy inkább most derüljön ki, mennyire megbízható szállító a Gazprom, mint télen. A másik lehetőség nehezebben körülírható, ám néhány héttel ezelőtt Oroszország egyezkedni kezdett Moldovával, vélhetően az ukrajnai háború kapcsán. Ez utóbbi körülmény miatt rendkívül beszédes lehet, ha a Gazprom túlzott türelmet gyakorol majd a fizetésképtelen Moldovával szemben.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »