Komédia a bíróságon: csak felfüggesztettet kaptak a Debrecenben tomboló jövevényhorda tagjai – jelen sem voltak

Komédia a bíróságon: csak felfüggesztettet kaptak a Debrecenben tomboló jövevényhorda tagjai – jelen sem voltak

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva elkövetett garázdaság bűntette miatt hét migránst – a debreceni menekülttábor egykori lakóit – hétfőn a Debreceni Járásbíróság, az ítélet nem jogerős – közölte a Debreceni Törvényszék sajtótitkára az MTI-vel.

Veszprémyné Szajkó Márta tájékoztatása szerint az első-, az ötöd-, a hatod- és a hetedrendű vádlottat 1 év 8 hónap – 4 év próbaidőre felfüggesztett -, míg a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottat 1 év 4 hónap – 3 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélték. A bíróság emellett valamennyi vádlottat öt évre kiutasította Magyarország területéről.

A tényállás szerint W. A. elsőrendű vádlott és hat társa a debreceni, Sámsoni úti befogadóállomáson lakott. A migránsok 2015. június 29-én délután nagy létszámú csoportokba verődtek, hangosan kiabálva köveket, dobozokat, betondarabokat és más különféle tárgyakat dobáltak, megrongálták a tábor kerítését, ablakokat törtek be.

A tömeg a befogadóállomás kerítésén kívül leállított két rendőrségi szolgálati gépkocsit, és kövekkel megdobált egy magántulajdonban lévő autót. Az időközben folyamatosan a helyszínre érkező, fémrudakkal és a letört kerítéselemekkel is felszerelkezett, egyre növekvő létszámú rendbontó tömeg kinyomult a közterületre, és felgyújtotta az ott elhelyezett műanyag kukát.

A vádlottak kihívó magatartásukkal és hangosan kiabálva további rendbontásra, az agresszív, a köznyugalom megzavarására alkalmas magatartás folytatására hívták fel a nagy tömegben jelen lévő, utólag már be nem azonosítható embereket. A helyszínre nagy erőkkel kivonuló rendőrségnek a közrend fenntartása érdekében a közterületet le kellett zárnia – tartalmazza a vádirat.

A bíróság a büntetés kiszabásakor valamennyi vádlott esetében enyhítő körülményként értékelte büntetlen előéletüket (mintha tudnának bármit is az előéletükről – a szerk.), a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott beismerő vallomását, továbbá a másodrendű vádlott "megbánását". Súlyosító körülményként vette figyelembe a társtettesi magatartást és azt, hogy elszaporodtak a hasonló garázda cselekmények.

A Debreceni Járásbíróság ítélete nem jogerős. Az ügyész és öt távol lévő vádlott védője három nap gondolkodási időt tartott fenn, az ötödrendű vádlott védője fellebbezést jelentett be. A vádlottak közül a tárgyaláson csak a negyedrendű vádlott jelent meg, ő és védője tudomásul vette a bíróság döntését.

Mivel a többi vádlott "ismeretlen helyen tartózkodik", a bírósági eljárás távollétükben zajlott – közölte a sajtótitkár.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Törzsi dühöngés a debreceni menekülttábor környékén, felfegyverzett vadak tucatjai támadtak az arra járó autósokra


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »