Komáromba érkezik az Osztrák-Magyart Monarchiából megmaradt egyetlen hadihajó, a Lajta

Komáromba érkezik az Osztrák-Magyart Monarchiából megmaradt egyetlen hadihajó, a Lajta

KOMÁROM. Az I. világháború befejezésének 100. és a Magyar Honvédség fennállásának 170. évfordulója alkalmából nemrég országos dunai körútra indult a Lajta Monitor Múzeumhajó, amelyet április 8-tól három napon át majd a dél-komáromi Monostori Erőd Dunai kapujánál horgonyoz. A felvidéki családok számára is érdekes időutazásnak ígérkezik az utolsó gőzmeghajtású monitorhajó megtekintése, amely az első világégés alatt a Dunát védelmezte.

Tizenegy helyszínes dunai körútra indult a tiszteletbeli zászlóshajó

A honvédség tiszteletbeli zászlóshajója április 3. és május 21. között tekinthető meg egyes vidéki városokban. Győrből érkezik Komáromba, majd Esztergom, Visegrád, Vác, Szentendre, Százhalombatta, Dunaújváros, Paks, Baja és Mohács kikötőjében nyújt betekintést az I. világháború eseményeibe ís a hadihajózás történetébe. Nyitvatartása minden helyen a vontatási, vízállási és időjárási körülményektől függ. A Monostori Erődnél a tervek szerint vasárnap, hétfőn és kedden is 9-től 17 óráig ingyenesen lesz szemrevételezhető – áll az ódon erőd facebookos oldalán.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Lajta Monitor Múzeumhajó körútja kapcsán az M1 Ma reggel című műsorában korábban elmondta: az a legrégebbi úszóképes folyami hadihajónak számít, amelynek nincs vitorlázata és kötélzete, illetve gőzgép hajtotta. Az 1871-ben épített úszómű az első olyan hajó volt az Osztrák–Magyar Monarchia hadiflottájában, amely fémből készült, egyúttal az egyetlen monarchiabeli hajó, amely mindmáig megmaradt a löveg- és parancsnoki tornyával együtt.

A Lajta a világon az egyetlen még vízen úszó, helyreállított monitor hajó

Hírdetés

A legendás hajót 2010-re eredeti állapotának megfelelően rekonstruálták, múzeumi hajóként pedig 2012 óta minden évben tavasztól őszig látogatható az Országház északi oldalánál, vagyis a világörökség részét képező pesti Duna-parton. Azért is, mivel a Lajta a világon az egyetlen még vízen úszó, helyreállított monitor hajó, a külföldi turisták által is nagy látogatottságnak örvend.

A Duna mintegy 417 kilométeres magyarországi szakaszán 11 várost érintő jelenlegi körútja május 21-én, a magyar honvédelem napján ér véget. Az egyedülálló múzeumhajón egyebek mellett korabeli fegyvereket, felszereléseket, egyenruhákat és egy I. világháborús kiállítást is meg lehet nézni. Több városban majd I. világháborús megemlékezések, hagyományőrző rendezvények és múzeumpedagógiai foglalkozások helyszínéül is szolgál.

Egykor testvérhajójával, a Marossal együtt nagy nemzetközi ováció fogadta

A HM HIM honlapjáról az is megtudható, hogy a Lajta monitort testvérhajójával, a Marossal együtt már születése pillanatában nagy nemzetközi érdeklődés és ováció fogadta, megépítésük ma is méltán kelt elismerést. Miután ugyanis az Egyesült Államokban 1862-ben megszületett egy teljesen új elveken alapuló haditechnikai eszköz, a monitor típusú hadihajó, alig egy évtized múlva Magyarországon elkészült és szolgálatba állt annak a Duna-medence sajátos vízjárásához és mederviszonyaihoz igazított változata. A Lajta és a Maros monitorok voltak a világ első olyan folyami monitorai, amelyek kis merülés mellett erős páncélozottsággal, nagy tűzerővel és ún. Coles-féle lövegtoronnyal rendelkeztek. 

A Lajtát 1871. május 17-én bocsátották vízre, és 1876. december 8-án már testvérhajójával együtt tűzpárbajt vívott az akkor még török kézben lévő Belgrádi Erőd ellen. E hajót az I. világháború alatt is több alkalommal bevetették. 1918-ban – 47 év hadi szolgálat után – azonban leszerelték, s a XX. század húszas éveitől 1994-ig a folyami kavicskotrásban "elevátorhajóként" használták. Nem érdemes kihagyni a körbejárására-megcsodálására ez idő tájt kínálkozó alkalmakat!


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »