Költségvetési csalás bűntettével vádolt cég tevékenységét méltatta a területfejlesztési miniszter és a fideszes országgyűlési képviselő

Költségvetési csalás bűntettével vádolt cég tevékenységét méltatta a területfejlesztési miniszter és a fideszes országgyűlési képviselő

Január közepén, ünnepélyes keretek között, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, valamint Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő jelenlétében adták át a Jánosik és Társai Kft. 350 millió forintból felújított és korszerűsített irodaházát. A társaság neve nemrég egy súlyos büntetőügyben merült fel.

„30 éve működik a Jánosik és Társai Kft., és a neve mára már egyet jelent a megbízhatósággal, a minőséggel és a szakértelemmel. A történelmének köszönhetően a cég a hazai piac egyik meghatározó vállalkozásává nőtte ki magát a társaság. Ez önmagában is elismerésnek méltó, de az még inkább, hogy a sikerek ellenére is itt maradtak Miskolcon és példaként szolgálnak más cégeknek is”

Az ünnepségen Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is megjelent, aki ugyancsak elismerte a cég sikereit.

„Ez a családi vállalkozás közel 30 éve kezdte meg tevékenységét és a rendszerváltás utáni gödörből úgy próbálta megtalálni a megoldást, hogy valami újat akart” – jelentette ki a tárcavezető.

Hírdetés

A társaság neve nem ismeretlen az állami közbeszerzések világában. Az 1993-ban alapított vállalkozás az elmúlt években sorra nyerte a tendereket. A nyilvántartás szerint a kft. az alapítása óta – eddig – 429 közbeszerzési és 5 EU-s pályázatot húzott be, elsősorban az utóbbi tíz évben. A Jánosik és Társai Kft. éves nettó árbevétele 12 és 15 milliárd forint között mozgott az elmúlt öt évben.

Ez az érem szebbik oldala. De van egy csúnyább is.

A hivatalos cégnyilvántartásban olvasható információk szerint 2019-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága zár alá vételt rendelt el a céggel szemben (64010-243/2017. bü.), 2020 őszén pedig a Bács-Kiskun megyei Főügyészség pedig jogi személlyel szembeni intézkedés alkalmazására tett indítványt 2020 őszén (B.770./2020/108). A két büntetőjogi intézkedés jelenleg is hatályos.

A Privátkopó értesülése szerint a bűnügyben már vádemelés történt. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás és vesztegetés bűntette miatt vádat emelt 110 vádlottal szemben, akik 2011 és 2018 között legalább négy adócsaló bűnszervezetet működtetve a költségvetésnek több mint 6 milliárd forint kárt okoztak. Az ügyben a NAV pénzügyi nyomozói egy olyan számlagyárat is lelepleztek, amely a megrendelők igényei szerint főként reklámtevékenységről szóló fiktív számlákat állított ki, azzal a céllal, hogy a befogadó gazdasági társaságok csökkenteni tudják az áfa fizetési kötelezettségük összegét. A fiktív számlákat befogadó mintegy negyven cég összesen másfél milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek.

Közöttük van a a területfejlesztési miniszter és a fideszes országgyűlési képviselő által dicsért Jánosik és Társai Kft. is.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »